Neto dobit NIS-a u prvom kvartalu pala 25%

NIS je u prvom tromjesečju započeo novi ambiciozni investicijski ciklus pa je u kapitalne projekte uloženo 6,5 milijardi dinara.

NIS grupa ostvarila je u prvom kvartalu neto dobit od 11,7 milijardi dinara, što je 25 posto manje u odnosu na razdoblje siječanj-ožujak 2022. EBITDA iznosi 19,9 milijardi dinara, odnosno 22 posto manje u odnosu na rezultat ostvaren u usporednom izvještaju. razdoblju.

NIS je u prvom kvartalu započeo novi ambiciozni investicijski ciklus, pa je u kapitalne projekte uloženo 6,5 milijardi dinara, što je 71 posto više od investicija ostvarenih u istom razdoblju prošle godine.

Najviše sredstava plasirano je u područje istraživanja i proizvodnje nafte i plina, kao iu daljnju modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo i maloprodajne mreže NIS-a. Osim toga, u fokusu NIS-a bio je nastavak uredne opskrbe tržišta svim vrstama naftnih derivata, au izvještajnom razdoblju u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je ukupno 956 tisuća tona sirove nafte i poluproizvoda. . što je 6 posto više nego u prvom kvartalu 2022.

NIS je u razdoblju siječanj-ožujak ostvario dobre financijske rezultate, ali su oni očekivano slabiji nego u istom razdoblju prošle godine, s obzirom na tržišna kretanja.

Prije svega, prosječna cijena nafte Brent iznosila je 81,3 dolara po barelu, što je 20 posto manje od prosječne cijene za isto razdoblje 2022. godine. Također, potrošnja motornih goriva u Srbiji manja je za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Kada je riječ o poslu

Više o temiIzvor:Poslovni.hr