Crna Gora uoči sezone: Mnogi hoteli neće imati tko otvoriti

Hoteli s četiri i pet zvjezdica razmišljaju o predregistraciji u motele.

Nedostatak radne snage ključna je problem naše turističke privrede, poručeno je na konferenciji za novinare u organizaciji Crnogorskog turističkog udruženja (CTU). Žarko Radulović, predsjednik CTU-a, tvrdi da, ako se ne odobri dolazak radnika iz dalekih zemalja, ove godine nećemo moći računati na prihod od milijardu i 300 milijuna eura, ali, kako je rekao, hoće li biti gore nego prošle godine.

“Imamo desetak hotela koji su odbili značajan broj gostiju i tako ugrozili svoj ugled, jer nemaju radnika koji bi otvorili svoje hotele. Hoteli s četiri i pet zvjezdica razmišljaju da se preregistriraju u motele, kako bi lakše obavljali svoj posao, rekao je Radulović, prenosi RTCG.

Nema Nepalaca
Naveo je da Crna Gora nema bilateralne sporazume s Nepalom i garantira da nitko iz te regije neće doći. “Rekli su nam da podignemo plaće radnicima. Oni znaju naše bilance i vide koliko plaću možemo dati. Ne možemo povećati mjesto. Ovu godinu radimo za posljednju godinu, ako ove godine odustanemo, dogodine nećemo imati ni pola ovoga što imamo”, rekao je Radulović.

Radulović je istaknuo da ćemo, ako ove sezone gosti ne budu zadovoljni, sljedeće godine, kako je rekao, doživjeti kolaps.

“Ako ove godine pukne sezona, ako turisti nisu zadovoljni uslugom, reći će ‘Nemojte ići u Crnu Goru’ i sljedeće godine ćemo doživjeti krah. Ima li veće simbolike, na Praznik rada pričamo o poslu? Razumijemo probleme ljudi koji rade na šalterima, ali ne razumijemo da se ne mogu napraviti organizacijske promjene, može se povećati broj šaltera”, rekao je Radulović.

Ranko Jovović iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) rekao je da problem pokušavaju riješiti godinama.

“Zalažemo se za uvođenje stalnog sezonskog radnika i da bismo maksimalno riješili ovaj problem. Potreban stalni sezonski radnik. Stvari se moraju ubrzati, moramo brzo pronaći rješenje za stalnog sezonskog radnika”, rekao je Jovović. Aleksandar Jovanović je ispred NVO Udruženje ugostitelja Budve istakao da kao država nismo učinili ništa da to spriječimo.

“Ovdje je najveći problem administracije, kako bi se dovela radna snaga iz inozemstva. Bili bismo sretni kada bismo ovdje mogli osigurati radnu snagu. Oglašavamo se, ali se malo ili nitko ne javlja. Plaće u turizmu veće su nego u drugim djelatnostima. Kuharska plaća je duplo veća od premijera Crne Gore ili ministara”, rekao je Jovović na konferenciji

Više o temiIzvor:Poslovni.hr