IT sektor BiH ostvario je izvoz veći od pola milijarde KM

Istraživanja pokazuju da povećanje izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od 2%.

Posljednjih godina IT sektor u cijeloj regiji bilježi snažne stope rasta kada je u pitanju izvoz usluga. Tako je iu Bosni i Hercegovini. Jedna od rijetkih grana u kojoj Bosna i Hercegovina ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informatički) sektor.

O toj tezi svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza računalnih usluga prošle godine premašila pola milijarde maraka, dok su u istom razdoblju strani stručnjaci prodali samo oko 51 milijun KM svojih pametnih rješenja.

Propulzivni sektor
Centralna banka Bosne i Hercegovine procjenjuje uvoz i izvoz usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, za telekomunikacijske, računalne i informacijske usluge u sklopu procjene platne bilance na temelju raspoloživih izvornih podataka.

“Vrijednost izvoza računalnih usluga u 2022. godini bila je 544,54 milijuna KM, au 2021. godini 396,67 milijuna maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je u prošloj godini uvezla računalne usluge u vrijednosti od 51,07 milijuna maraka, au 2021. godini za 47,84 milijuna KM”, istaknuli su iz Centralne banke BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o konkretnoj vrsti. usluga.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je riječ o izvozu, IT sektor najbrže rastuća privredna grana u Srpskoj.

“Najbrži rast izvoza je upravo u području IT usluga, iako vrijednost izvoza u toj grani nije najveća jer drugi sektori ostvaruju veće izvozne vrijednosti. Nažalost, IT sektor je nerazvijen u Srpskoj i Bosni i Hercegovini, ali postoji značajan potencijal za razvoj te industrije za ukupni privredni rast.

Istraživanja pokazuju da povećanje izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva posto”, rekao je za Glas Srpske Denis Turkanović, pomoćnik ministra za informaciono društvo, dodajući da je za dalji razvoj IT sektora potrebno i veće ulaganje u ljudske resurse.

Saša Matić, suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code”, smatra da je nedostatak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH.

Nedostatak radnika
“Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a mjesto senior programera ide i do pet, šest tisuća maraka.

Ima puno obučenih radnika i tko god ima afiniteta može se u godinu dana solidno baviti ovim poslom, s tim da tehn.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr