Što Hrvatice najčešće 'popravljaju' na licu? Pitali smo našeg kolumnista – dr. Milenovića

Kako izgleda oporavak?

U ovom postupku dr. Milenović oporavak dijeli na dva dijela:

„Imamo akutni ili neposredni postoperativni oporavak, do trenutka kada je pacijent socijalno prihvatljiv, odnosno kada se može izaći među ljude. To traje oko 15 dana, a dugotrajni je 3 do 4 mjeseca. S obzirom na to da pričamo o vrlo zahtjevnoj operaciji, tek nakon 3 do 4 mjeseca imamo konačni rezultat. Već petnaestog dana pacijent može obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Često me ljudi pitaju kada mogu u teretanu. Već nakon 15 dana mogu raditi neke aerobne tvari, a anaerobne nakon dva mjeseca jer kod tih stvari dolazi do povećanja tlaka u području glave, a to nije dobro za cijeljenje.

Ja inzistiram da pacijenti prespavaju u klinici i naš anesteziološki tehničar ih čuva preko noći jer se obično sve što se nije simpatično dogodi u prva 24 sata. Kontrolom boli i tlaka podijeljene smo komplikacije. Nakon 24 sata pacijenta puštamo kući. Prva kontrola je nakon 5, a druga nakon 10 dana. Pacijent mora 7 dana nositi steznik koji nastaje sustav hematoma i pospješuje cijeljenje kože“.

face lift, Aleksandar Milenović

Što je rinoplastika?

Naposljetku na red je došao možda i najpoznatiji i najpopularniji zahvat – rinoplastika. Za početak, odmah smo pitali kada se rinoplastika smije raditi jer svjedočimo vijestima o poznatima i slavnima koji su radili kada su imali samo 16 godina.

„Rinoplastiku ne ubrajamo u metode pomlađivanja, nego u metode uljepšavanja. Mi rinoplastiku možemo raditi već nakon što je pacijent završio odrastanje. Ne preporučuje se da se to radi prije nego što završi rast i razvoj osobe jer je i djelovanje drugačije i nema potrebe. Ja se trudim da pacijenti ne budu mlađi od 18 godina da je pacijent sam za sebe odgovoran i da ne napravi neku glupost. Taj period puberteta je jako osjetljiv i tu su i pacijenti nekritični. U dobi kada radimo blefaroplastiku i face lifting vrlo rijetko radimo rinoplastiku. Nos je do tada ili već operiran ili pacijenta boli briga. Najčešće dobiju između 25 i 35 godina“, objašnjava dr. Milenović.

rinoplastika, Aleksandar Milenović

“Rinoplastika mora biti personalizirana”

Indikacije za rinoplastiku mogu biti različite. Ima velikih i malih nosova, vrhova krumpira, stvarno svega, a srećom postoje tehnike kojima se može doći do željenog rezultata.

„Ja se trudim i moj je stav da nikad ne bih želio napraviti nos s kojim se nitko nikad nije mogao roditi. Danas je vrlo često takav trend, društvene mreže promoviraju onaj mali prćasti nosić, ja u pravilu kada mi netko traži, kažem da to ne znam napraviti. Ako imamo grbu, maknemo grbu, ako imamo širok nos, onda ga suzimo, ako imamo krumpirasti vrh, radimo vrh nosa, ali u pravilu nije rijetko da i odbijem ako netko ima nerealna očekivanja”.

“Rinoplastika treba biti personalizirana jer čim lijek ne postiže dobre rezultate”, kaže nam

rinoplastika, Aleksandar Milenović

Kako izgleda oporavak?

“Danas smo tehnikom došli do toga da nakon 5 dana izvadimo udlage iz nosa i pacijent je spreman za aktivnost. Osim toga, pacijenti koji su imali puno trauma, koji su boksači i slično, molimo da izbjegavaju bliske kontakte barem mjesec do dva. Ranije su pacijenti bili natečeni i imali su velike hematome, no napredne i suvremene kirurške tehnike dovele su do toga da pacijenti često nemaju niti modrice. Ono što je čudno, au što su pacijenti uvjereni, jest da nijedna rinoplastika nikada nitkoga nije povrijedila. Teško je to čak i medicini objasniti, ali rinoplastika ne boli, za razliku od drugih operacija”, kaže i nastavlja:

„Ono što se vidi nakon 5 dana u pravilu nije ono što ćemo vidjeti naknadno. U naredna 3 do 4 mjeseca taj se otok smanjio još 10 do 20% . Operacija nosa je vrlo „nezahvalna“ stvar. Treba biti jako oprezan s obećanjima prema pacijentu. Taj postoperativni tijek je često nepredvidiv, često se mijenja i ovisi o dobi. To je sigurno najteža operacija, ne najveća, ali najteža i najkompleksnija i sigurno viđamo najviše nezadovoljnih pacijenata jer je to naprosto dojam da li mu je pacijent nešto lijepo ili nije“.

Odlična stvar kod nove tehnologije je i što pacijent ne mora raditi ništa.

„Napravimo sve. Dani tampona su povijest, a na to su se pacijenti najviše žalili. To više ne radimo nego prešivamo septum i on dobro zacijeli tako da pacijent objektivno nema nikakvu brigu osim da higijenskim štapićem vrši toalet nosa“.

rinoplastika, Aleksandar Milenović

Što sve treba provjeriti prije rinoplastike?

dr. Milenović ističe da nos ne smije biti konfekcija.

„Jedna je stvar gledati nos izolirano, a druga ga uklopiti u lice. To je vrlo kompleksno. Sve je u svijetu postala konfekcija pa se i nos počeo tako gledati, a potrebne su duboke analize jer je to vrlo složen cjelokupan zahvat. Treba detaljno procijeniti psihu pacijenta, je li razlog operacije rastava braka, nova veza, tu uvijek treba biti oprezan. Ja uvijek ljude naručim barem na dvije konzultacije da vidim jesu li potpuno uvjereni da to žele“.

Fotografija: Martina MovrićiStock

Više o temiIzvor: Journal.hr