Dell UltraSharp U4323QE gigantski je 4K radni monitor s iznimnom opremljenošću

SPECIFIKACIJE – Dell UltraSharp U4323QE
Zaslon 42,5” (3,840×2,160) / 60 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje IPS
Kontrast/Svjetlina 1000:1/ 350 cd/m2
Vrijeme odziva 5 ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178°
Priključci 2x HDMI 2.1, 2x DisplayPort 1.4, USB-C (isporuka napajanja), 3x USB-C, 3x USB A

Svijet monitora nikad nije bio raznolikiji. Uz niz ultraširokih modela, gigantske 49-inčne monitore i trend omjera 16:10, jedan od poslovnih niša su 43-inčni modeli, u kojima je Dell već imao vrlo dobrog predstavnika u vidu modela U4320Q. Nova UltraSharp U4323QE nadogradnja je koncept klasičnog uredskog monitora s omjerom stranice 16:9 te donosi ogroman broj priključaka i poboljšanu navigaciju OSD izbornika.

Brojna sučelja uključuju dva HDMI 2.1 i DisplayPort 1.4 utora te USB-C te kroz njihovu kombinaciju možete spojiti do četiri računala odjednom
Brojna sučelja uključuju dva HDMI 2.1 i DisplayPort 1.4 utora te USB-C te kroz njihovu kombinaciju možete spojiti do četiri računala odjednom

Dell UltraSharp U4323QE moguće je nabaviti za 1199 eura, a radi se o IPS modelu visoke 4K rezolucije i dijagonale zaslona od 42,5 inča. Klasični LED monitor dolazi s poznatim vrlinama IPS panela poput dobrog prikaza boja i širokog kuta gledanja, ali i ograničavajućim faktorima poput nešto nižeg kontrasta. Kako se radi o profesionalnom monitoru, Dell se nije trudio ići iznad 60 Hz, a vremenski odziv zaslona je oko 5 ms što je standardno za poslovne IPS modele. Ovaj model ima dovoljnu svjetlinu zaslona od 350 cd/m2 i pokriva 95% sRGB raspona.

Kao i konkurenti u 2023. godini, ovaj UltraSharp može smanjiti emisiju štetnog plavog svjetla. To se kod Della zove ComfortView Plus.

Glavna prednost ovakvog monitora je mogućnost više radnih površina i prilagodba zaslona. Moguće je podijeliti zaslon na četiri jednaka FullHD zaslona bez potrebe za dodatnim softverom ili DisplayPort razdjelnikom. Mogućnosti su brojne, od spajanja više izvora, a podržano je do četiri odvojena računala za klasično dijeljenje zaslona iz jednog izvora. Sa slikom iz svih izvora moguće je upravljati istom tipkovnicom i mišem zahvaljujući ugrađenom KVM-u. Osim toga, postoji opcija za sliku u slici, a moguće je postaviti do 46 predefiniranih postavki do kojih možete doći kroz OSD izbornik.

Klasični poslovni izgled.  Monitor dolazi s robusnim stalkom i za ovaj format solidnim opcijama podešavanja
Klasični poslovni izgled. Monitor dolazi s robusnim stalkom i za ovaj format solidnim opcijama podešavanja

Novi pomak naprijed u odnosu na prethodnika je navigacija kroz postavke monitora koji se sad obavlja putem joysticke, dok je prijašnji model ima tipke na dnu zaslona. Ono gdje Dell U4323QE briljira je izbor sučelja. Uz dva HDMI 2.1 i isti broj DisplayPort 1.4 ulaza, monitor ima USB-C s isporukom od 90W i DP opcijom za povezivanje laptopa te dodatna tri USB-C i USB-A utora. Posebno je zanimljiv smještaj dodatnog para USB-C i A priključka u ispupčenju na dnu ekrana koji je moguće izvući po potrebi i kroz USB C puniti mobitel.

Dizajnerski, Dell slijedi poslovni stil s masivnim aluminijskim stalkom. Veliki monitor može se pomaknuti po visini, nagnuti prema natrag za 10, i naprijed 5 stupnjeva. Isto tako ga se može pomicati lijevo desno za 20°. Monitor dolazi sa stereozvučnicima od 8 W koji će biti i više nego dovoljan za poslovnu namjenu.

Iako nema visok brzina osvježavanja ili natprosječan kontrast, u segmentu velikih poslovnih monitora s klasičnim 16:9 omjerom stranice, nema tako snažnu konkurenciju. Precizan prikaz boja, visoka rezolucija, brojne opcije podešavanja zaslona s do četiri neovisna izvora slike te iznimna opremljenost sučeljima glavne su prednosti Dell UltraSharp U4323QE modela. Ako biste tražili mane, samo 60 Hz i smještaj sučelja do kojih nije najmanje doći vodili bi u kategoriju potencijalnih minusa.

Više o temiIzvor:Bug.hr