Upoznajte Maju i Lanu, destilatore koji proizvode vrhunski i nagrađivani craft gin

Kuća: Destilerija je osnovana ne tako davne 2020. godine. Lana i ja smo s brendom od samog početka i razvijamo organoleptički potpis pića. Naš gin ubrzo je prepoznat kao premium gin, te se pozicionirao na vrhove nacionalnih i svjetskih lista, što je vidljivo kroz nagrade “2021 Bartender spirits Awards GOLD” i “2020 IWSC quality award”.

Lana: Naša destilerija jedina je u Hrvatskoj, a jedna od nekoliko u svijetu koja svoj ručno rađeni gin proizvodi postupkom hladna vakuumska destilacija. Uz bobice borovice, destilat se dobiva maceracijom i pažljivim balansom 14 biljaka te začine koje nabavljamo od hrvatskih OPG-ova. Ono što je doista drugačije način je destilacije. Za razliku od ostalih koji koriste klasičnu destilaciju u bakrenim kotlovima ili drugim naprednim sustavima, naš se proizvodi koristi hladnom destilacijom. Preciznije, riječ je o sustavu u kojem pumpa izvlači dio zraka i spušta točku vrelišta kemijskih spojeva, pa je destilaciju moguće izvesti na daleko nižim temperaturama od onih klasičnih koje su obično na temperaturama iznad 90°C. Manja upotreba topline stvara ujednačenost arome u svakoj destilaciji i čini finalni proizvod laganim i vrlo pitkim.

  • Koliko je važno bilje u stvaranju vašeg gina? Koliko ste se oslanjale na lokalne dobavljače?

Kuća: U našoj destilaciji koristimo isključivo dehidrirano bilje i začine, kontroliranog porijekla i proizvedeno na malim obiteljskim gospodarstvima. Uz bobice borovica koristimo još sveukupno 14 bilja i način na čijoj recepturi se, dok se nije dobio savršen balans, radilo 25 dana. Posebno bismo izdvojili korijen hrvatskog cvijeta perunike, lavande, sladića, korijandera i bazge. Sam postupak proizvodnje jamči istu aromu i kvalitetu gina u svakom malom šaržnom punjenju. Na prvu će vas osvježiti citrusne note i korijander, a kao after taste ugodan badem i list masline.

  • Svi možemo prepoznati što nam je ukusno, ali iz stručne perspektive, kako možemo znati da je gin doista zanatski i vrhunski?

Lana: Mnogo je čimbenika kao što su način destilacije, postojanost kvalitete i arome u svakoj šarži, kvaliteta sastojaka te na kraju vrhunsko pakiranje i distribucija. Jednostavno, pravi craft gin iza sebe ima stvarnu osobu ili mali tim kao što smo Maja i ja. Možda zvuči patetično, ali znanje, predanost i strast ljudi koji stvaraju određeni premium gin određuju recept. Ta se individualnost ogleda u svakom ginu i nije nešto što možete kupiti ili masovno proizvoditi.

The Artisan gin Maja Jakovac i Lana Klipa

  • Kako je, zapravo, premium gin postao mainstream?

Lana: Od svih različitih kategorija alkoholnih pića koja čine dinamičnu kulturu pijenja diljem svijeta, gin ima nedvojbenu najslavniju prošlost kao i impresivan vrati se u čaše širokih demografskih skupina diljem svijeta. Gin, sam po sebi, je mainstream zahvaljujući široko dostupnom gin toniku, jednoj od ikona koktel pića starijih od 100 godina.

Tržište je preplavljeno proizvođačima ginova, pa ih samo u Hrvatskoj imamo više od 200. No, struka, ali i potrošači sve više cijene kvalitete i vrijednost za novac, te se stoga okreću vrhunskim proizvodima koji također nude vrhunsko iskustvo konzumacije. Tu svakako ubrajamo šire faktore – od estetike boce, predanosti izvrsnosti, kvalitete okusa pa sve do mirisa.

  • Iako je univerzalan, gin je ipak više ženski favorit u kategoriji žestokih pića. Koji je razlog tome?

Lana: Možda zato što ima vrlo malo kalorija?

Statistike pokazuju da su žene u većini kada je u pitanju konzumacija gina. Nježnije je piće od npr. viskija i nudi zaista široku paletu okusa. Također, gin tonic je jednostavno piće, a uz kreativan dodatak garniture pretvara se u fancy piće koje nudi dodatni doživljaj konzumacije i samog tretmana tijekom iste. Znamo da žene više primjećuju detalje od muškaraca. Ipak, premium gin, hladno vakuumski destiliran, daje novo iskustvo ispijanja čistog gina uz kockicu leda te se kao takav pretvara u ‘muško’ piće.

The Artisan gin Maja Jakovac i Lana Klipa

  • Vratimo se na vas dvije. Nije česta pojava da su kreatorice jednog žestokog alkoholnog pića upravo žene. Recite nam kako su gin i sama proizvodnja istog ušli u vaše živote?

Kuća: Kao i dosta craft priča, ima tu dosta pozitivne ludosti, želje, građenja znanja, neuspjeha, ali i istinske posvećenosti. Doslovno je to bio skok u nepoznato, učenje od samog početka, istraživanje svakog detalja proizvodnje kroz povoljne i neugodne situacije. Definitivno izlazak iz vlastite komfor zone.

Lana: Prije svega, prvo je krenulo zajedničkim prijateljstvom koje je kasnije kroz neplanirane životne okolnosti dovelo do toga da imamo Artisan.

  • Što zapravo znači biti destilerka, koje su tajne zanata?

Lana: Kao iu svakom obrtu, predanost i posvećenost svakom detalju proizvoda, poštivanje procesa proizvodnje i recepture, kao i ono najvažnije – ljubav prema poslu koji radite. A biti destilator za mene znači privilegiju stvaranja vlastitog proizvoda od početka do kraja i potpunu kontrolu nad konačnim proizvodom. Doduše, donosi i jednu zanimljivu situaciju iza kulisa – do izazova rukovanja viličarom, paletama i ‘plivanja’ u industriji kojom još uvijek dominiraju muškarci.

Kuća: Skoro pa se svakodnevno susrećemo s iznenađenim pogledima i nevjericom. Svi nas u čudu pitaju zar baš nas dvije sve radimo same. Ali eto, razbijamo stereotipe na najkvalitetniji način. Najveća inspiracija i vjetar u leđa su zaista lijepi komentari na kvalitetu našeg gina. Tržišta ga sve više traže, preporučuje se po nišnim forumima ili se pak poklanja i lijep je osjećaj znati da stvaramo nešto što konzumenti vole. To su na kraju i glavni razlog svega truda. Najteže je naravno bilo, kao i svima, probiti se na lokalnom tržištu kojih je malo i preplavljeno stranim i domaćim proizvođačima. Sad već lakše dišemo.

Više o temiIzvor: Journal.hr