Novi poredak: Tri nove tvrtke skočile su u prvih deset, a to su naftna kompanija, banka i trgovac

Hrvatska postaje država kojom sve više vladaju – trgovci i energetičari. To je zaključak na temelju deset najvećih tvrtki prema ukupnim prihodima ostvarenim u 2022. godini, unatoč tome što su od klasičnih trgovačkih lanaca ostali samo Konzum plus i Lidl, a Spar je ispao. No tu su još četiri trgovca plinom i naftom, ai najveća tvrtka – Ina – sve je više trgovac, a sve manje proizvođač nafte i plina. I prerada je ugašena u Sisku, a riječka rafinerija na dugom je remontu još od studenoga prošle godine. U prvih deset još su dva energetičara, HEP i njegova tvrtka kći HEP – Proizvodnja te najveći telekom (HT).

U sljedećih deset još je šest trgovaca (maloprodaja, veleprodaja i energenti), dvije HEP-ove tvrtke – HEP Elektra i HEP ODS, najveća banka (Zaba) i najveća pojedinačna industrijska tvrtka (Pliva). Dakle, među 20 najvećih samo su tri tvrtke izvan trgovačkog i energetskog sektora – HT, Zaba i Pliva.

Energetičari jači od trgovaca

U prošlogodišnjoj vladajućoj sektorskoj simbiozi klasični trgovci izgubili su pozicije na koje su se smjestili energetici – kako naftaši i plinari, tako i ‘električari’.

Prosječan rast prihoda top 10 u naftnom sektoru bio je prošle godine 57,1 posto, u rangu najvećih kompanija, Ine. Svi su povećali prihode, osim tvrtke Crodux derivati ​​dva, koja nije poslovala cijelu prošlu godinu i pripojena je novom vlasniku, Petrolu. Upravo je Petrol – uz presing iz slovenske matične tvrtke – bio najveći protivnik Vladine odluke o zamrzavanju cijena naftnih derivata. Logično, njegove obje tvrtke u Hrvatskoj iskazale su gubitak, a među deset najvećih u minusu je skliznula samo još Coral Croatia. Čak je tom gubitaškom trojkom, deset najvećih naftaša povećalo ukupnu dobit za 82,9 posto, na više od 535 milijuna eura. Ina, koja je dobit gotovo udvostručila, u tome sudjeluje s 398 milijuna eura. Treba spomenuti da bi Petrol s pripojenom tvrtkom Crodux derivati ​​dvije prošle godine imao više od 1,8 milijardi eura prihoda, a skočio bi s osme na petu poziciju. A u tom kontekstu pojavio se novi igrač u naftnom sektoru, Delta-oil International, nova tvrtka Ivana Čermakakoji je lani ostvario gotovo 200 milijuna eura prihoda.

Plinari ispred naftaša

Plinski je biznis, čini se, lani bio i lukrativniji od naftnog. Tu je prvih deset tvrtki više nego povećalo prihode (+122,7%), a dobit je multiplicirana čak 153 puta – s 1,5 milijuna eura u 2021. na 232 milijuna eura. No tome je najviše pridonijela tvrtka OMS – Upravljanje, s vrtoglavih 137 milijuna eura dobiti, odnosno s bruto profitnom maržom od 86 posto! Ipak, račun te ‘gazele’ blokiran je još od kraja kolovoza prošle godine. Naime, riječ je o tvrtki u vlasništvu poduzetnika Gorana Husića i odvjetnika Josipa Šurjaka, koji je bio jedan od protagonista plinske afere i uhićen zbog sumnji i malverzacija kojima je Ina oštećena za više od milijardu kuna. Dodatna zanimljivost je u značenju naziva tvrtke OMS – Upravljanje. OMS je skraćenica za ‘Only Men Stuff’ (engl. samo muške stvari).

Tržišni lider PPD-a povećao je prihode 56,3 posto (na 4,4 milijarde eura), a dobit 25,3 posto (53 milijuna eura), ali je dobio i dva ozbiljna izazivača. Tvrtka MET Croatia Energy Trade povećala je prihode 5,8 puta (na 1,9 milijardi eura), a MVM CEEnergy Croatia 3,6 puta (na 1,7 milijardi eura), a obje su ušle među deset najvećih.

Freeze Price Winners

Među ‘električarima’ dominiraju HEP-ove tvrtke. Iako krovna kompanija – HEP – prošli tjedan još nije predala financijski izvještaj, Vlada je već intervenirala odlukom o dokapitalizaciji u iznosu od 900 milijuna eura, koliko – prema analizi iz HEP-a – iznose gubici pretrpljeni zbog Vladinog ograničavanja cijene električne energije. Većina tvrtki u grupaciji poslovala je s velikim rastom prihoda. To vrijedi i za privatne distributere – GEN-I Hrvatska (+110,3 posto) i E.ON Energiju (+35,5 posto) – koji su unatoč ograničenoj cijeni poslovanja bili pozitivni. No slovenski GEN-I od 1. prosinca obustavio je za kućanstva i male poslovne korisnike isporuku struje i sklapanje novih ugovora. Teško je reći je li ta poslovna odluka uzrokovala nedavnu smjenu direktora Igora Koprivnikaraumjesto koga hrvatskim ogrankom sad upravlja dvoje članova Uprave matične kompanije – Andreja Župan ja Sandi Kavalič.

Sve u svemu, prema poslovanju najveće tvrtke

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr