Provjerite valjanost osobnih dokumenata, proglašenih kraj pandemije

Nakon 38 mjeseci u Hrvatskoj je službeno proglašen kraj pandemije koronavirusa. Samim time izvan snage postavljene su i posljednje mjere za suzbijanje širenja bolesti COVID-19, kao što je upotreba zaštitnih maski, a jedna će bitna promjena nastupiti za 30 dana. Tada, naime, prestaju važiti sve u međuvremenu istekle osobne iskaznice, jednako kao i putovnice te vozačke dozvole.

Svi po dokumentima!

Svi ovi dokumenti, koji su građanima protekli od ožujka 2020. godine na ovamo, moraju biti obnovljeni. Građani nisu u obvezni produžiti valjanost vozačke dozvole ili putovnice, ako se njima ne namjeravaju koristiti, no dužni su posjedovati valjanu osobnu iskaznicu.

Iz MUP-a sada pojašnjavaju da proglašenjem prestanka epidemije građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana. Preciznije – u roku od 30 dana moraju podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava. U veljači je MUP bio izvijestio kako je 220 tisuća osobnih iskaznica u međuvremenu isteklo, pa je za očekivati ​​da će svi ovi građani sada po njih pohrliti na šaltere. Očekuju se, stoga, velike gužve, kako sada, tako i za 5 godina u ovo vrijeme, kada svim tim građanima iskaznice ponovno isteknu.

Servisne informacije

Ukoliko nove dokumente morate sami izvaditi, kako biste izbjegli duga čekanja, preporučamo da koristite aplikaciju e-Redomat koju smo već detaljno opisali objavili na ovom mjestu.

Nalazite li se u Zagrebu, bitno je imati na umu i novu adresu za naručivanje osobnih dokumenata.

Jednom kada eOsobnu iskaznicu dobijete, poželjet ćete je i aktivirati, kako biste dobili pristup svim digitalnim uslugama unutar servisa eGrađani. Upute za to također smo pripremili ovdje.

Više o temiIzvor:Bug.hr