Još duže i češće neizbježne reklame onima koje YouTube gledaju na televizoru

Googleov video servis YouTube ima doseg od preko 2 milijarde korisnika, a sav taj potencijal želi još aktivnije iskoristiti plasiranjem reklama koje se ne mogu zaobići, preskočiti ili blokirati. Nedavno je i ova platforma počela manjim eksperimentom – određenim su posjetiteljima web sučelja prikazivali poruku koja ih upozorava na to da na YouTubeu “nije dozvoljeno” korištenje adblockera. Poruku je bilo moguće samo odbaciti, bez ikakvih posljedica, no taj potez ne pokazuje da će možda u zaista doći do određenih ograničenja, sve kako bi se reklame što će u budućnosti češće i učinkovitije prikazivale gledateljima.

30 sekundi bez preskakanja

Na YouTube konferenciji najavljen je novi korak u istom smjeru Brandcast 2023 ovaj tjedan. Tamo je, naime, oglašivačima predstavljen novi plan koji će biti uključen u projekt YouTube Select ponuditi postavljanje poluluminutnih reklama na početku videa. Umjesto dosadašnje mogućnosti postavljanja dvije različite reklame u trajanju od po 15 sekundi, oglašivači će moći postaviti jednu u trajanju od 30 sekundi koju gledatelji neće moći preskočiti.

Prvi eksperiment izgledao je ovako
Prvi eksperiment izgledao je ovako

Ovaj “dodatak korisničkom iskustvu” YouTube će donijeti primarno na velikom ekranu, tj. imati će ga prilike iskusiti gledatelji koji YouTube gledaju na svojim televizorima. Tamo, naime, rijetko tko ima aktiviran sustav za blokiranje oglasa, pa YouTube kaže kako se oglasi iz programa YouTube Select fokusiraju upravo na taj segment, gdje prikupljaju preko 70% impresije.

Reklame i za vrijeme pauze

Da ne bi sve ostalo samo na produljenju trajanja neizbježnih oglasa, YouTubeov marketinški tim osmislio je još jedan detalj. Kada gledatelj na televizoru pauzira sadržaj koji gleda, i tada će mu se na ekranu prikazati – reklama. Ovo “glatko korisničko iskustvo”, kako ga nazivaju, povećat će izloženost oglasima gledatelja. Oni, pak, kod kojih sve ovo bude previše “bombardiranja” raznim reklamama i odveć iritantno, uvijek imaju opciju pretplatiti se na YouTube Premium i izbjeći baš sve oglase na toj platformi.

Video na pauzi, ali reklame idu
Video na pauzi, ali reklame idu

Više o temiIzvor:Bug.hr