Stručnjak otkriva kako ukloniti pesticide s voća i povrća

Pranje voća i povrća prije konzumacije nužno je kako bismo uklonili prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu štetiti našem zdravlju. ja

Direktor Instituta za opću i fizičku kemiju dr Stevan Blagojević otkriva kako najbolje prati omiljene namirnice i otkloniti pesticide s njih, piše Gradski časopis.

Pranje voća i povrća prije konzumacije nužno je kako bismo uklonili prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu štetiti našem zdravlju. I dok ih jedni samo smoče i operu vodom, drugi se odlučuju temeljito oprati, najčešće uz pomoć sode bikarbone.

Postavlja se pitanje je li to zaista potrebno i kako utjecati na naše omiljene namirnice. Mogli smo na Internetu vidjeti trik s jagodama i sodom.

Direktor Instituta za opću i fizičku kemiju dr Stevan Blagojević, gostujući na Prvoj Tv objašnjava je li sve ovo potrebno kako bismo se zaštitili.

“To je jedan način koji se tako propagira, ali nije potrebno. Jagode je dovoljno oprati u vodi, kao i drugo voće. Soda bikarbona mijenja pH, vjerojatno će promijeniti malo boju i okus”, objašnjava dr. Blagojević. Na pitanje, je li moguće sodom bikarbonom ukloniti i pesticide iz voća, doktor je bio jasan:

“Ne. Soda bikarbona samo mijenja promjenu pH, niti utječe na pretjeranu topljivost, niti skida masnoću. To je priča koju je neko postavio i nije uopće provjeravao”, objašnjava ravnatelj Instituta za opću i fizičku kemiju.

Kako ističe liječnik, većina voća i povrća prska se u nekim ciklusima malim koncentracijama pesticida – i jabuke, jagode, luk, rajčice… Dodaje se da sve što na oko izgleda lijepo, špinat ili mladi luk, sadrži pesticid i zaštićeno je od njih. Kada je riječ o hrani koja se najviše prska, dr. Blagojević ističe da su to jabuke.

“Ako se dobro operu, skinu se pesti

Više o temiIzvor:Poslovni.hr