Iz svemira do Zemlje laserom poslali podatke brzinom od 200 Gb/s

NASA planira krajem sljedeće godine ljude poslati na kružno putovanje oko Mjeseca, a misija Artemis-II bit će prva koja će moći izravno iz svemira na Zemlju slati video prijenos visoke rezolucije. Omogućit će im tehnologiju laserskih komunikacijskih sustava, koju NASA razvija s partnerima već nekoliko godina. Kako bi sve bilo spremno za prvu misiju, testiranje komunikacijskih satelita i druge opreme već se provode.

Novi rekord

Krajem prošlog mjeseca tako je postignut novi rekord u brzini prijenosa podataka iz svemira ka Zemlji, spreman za izazove budućih misija. Korištenjem satelita TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) uspješno je ostvaren prijenos podataka prema zemaljskoj postaji brzine čak 200 gigabita u sekundi. To je dvostruko više od dosadašnjeg rekorda, postavljenog u lipnju prošle godine. Ovako brzom vezom, poručuju iz NASA-e, satelit TBIRD u stanju je u zemaljskoj bazi dostaviti više terabajta podataka tijekom samo šest minuta, koliko se, tijekom svoje orbite, nalazi u dometu njezinih antena.

📷 NASA/Dave Ryan
NASA/Dave Ryan

“Ova će nam mogućnost promijeniti način komuniciranja u svemiru”, izjavila je Beth Times, voditeljica projekta. Istaknula je kako je do sada glavni način komunikacije bilo slanje podataka radio signalima, dok laserska komunikacija nudi daleko veće mogućnosti, kakve će biti potrebne jednom kada se ostvari plan o trajnoj ljudskoj prisutnosti na Mjesecu iu njegovoj orbiti, kao i kada se započne sa slanjem misije s posadama prema Marsu.

Satelit TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) 📷 Laboratorij Lincoln Instituta za tehnologiju Massachusettsa
Satelit TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) Laboratorij Lincoln Instituta za tehnologiju Massachusetts

Osnova ovog laserskog komunikacijskog sustava su mali CubeSat sateliti TBIRD, veliki “poput kutije papirnatih ubrusa”, kažu iz NASA-e. Prvi testni primjerak lansiran je u svibnju prošle godine raketom SpaceX-a te postavljen u orbitu, koja mu omogućuje prelet iznad iste zemaljske baze dvaput na dan. Nakon što je tehnologija laserskog prijenosa podataka testirana na ovaj način, MIT-jev laboratorij Lincoln i NASA-in JPL radit će i na njezinoj integraciji u buduće svemirske letjelice.

Više o temiIzvor:Bug.hr