Iz Zalogaj zabave Melkiora Bašića koji na Pizza Festivalu nude 6 vrsta pizza i 5 vrsta pasti, slažu se s Medakom oko kvalitetnih sastojaka i malo se razilaze oko temperature pećnice, ali imaju i jedan važan savjet oko nadjeva.
TOP 3 savjeta za savršenu pizzu Bite of Fun by Melkior Bašić
- Koristite visokokvalitetne sastojke: Bez obzira radite li pizzu od nule ili koristite već pripremljeno tijesto, koristeći svježih i visokokvalitetnih sastojaka ključno je za ukusnu pizzu. Odaberite svježe povrće, kvalitetno meso i sireve.
- Ne pretjerujte s nadjevom: Iako je primamljivo staviti puno nadjeva, važno je ne preopteretiti pizzu s previše sastojaka. To može rezultirati gnjecavim tijestom i pizzom koja se raspada. Odaberite nekoliko ključnih sastojaka i rasporedite ih ravnomjerno.
- Zagrijte pećnicu: Da biste dobili hrskavu koru i ravnomjerno pečene sastojke, svakako zagrijte pećnicu prije pečenja pizze. Stavite temperaturu na najmanje 230°C i pričekajte najmanje 15 minuta prije nego stavite pizzu u pećnicu.
Recept za domaću pizzu Ivana Badžeka, Pizza Social Club
Ivan Badžek iz Pizza Društveni Cluba koji na ovogodišnjem Pizza Festivalu Zagreb iz originalne napuljske peći poslužuje hrskavu pizzu s punim rubom, dakle kombinaciju napoletane i romane, otkrio nam je i svoj recept za domaća izrada pizza.
Sjedinite 300 g brašne, 300 g vode i 4 g kvasca i ostavite 24 sata na toplom. Sljedeći dan u smjesu dodajte još 160 g brašna, 1050 g vode, 45 g soli i 15 g maslinovog ulja. Nakon što ste sve umijesili, ostavite tijesto u hladnjaku još 24 sata.
Kad odstoji, oblikujte 10 kuglica tijesta, hermetički ih zatvorite u posude i ostavite da odmaraju u hladnjaku još nekoliko sati. Razvaljajte te premažite umakom kojeg ste izblendali od 500 g pelate, bosiljka, origana i soli po želji. Dodajte mozzarellu i sušene rajčice pa pecite pizzu na višoj temperaturi. Nakon pečenja pizze pospite svježim bosiljkom.
RougeMarin Kuhar svih pizza chefova za 4 osobe
Želite li kod kuće spremiti pizzu poput Marina Medakaslijedite njegov recept koji donosimo u nastavku.
Tijesto:
- Brašno za pizzu 200 g
- Visoko proteinsko brašno 100 g
- Brašno Tip 1 100g
- Brašno Caputo 480 g
- Suhi kvasac 5g
- Prirodni starter 90 g
- Sol 18g
- Maslinovo ulje 30 g
- Hladna voda 550g
- Voda za emulgiranje 100g
Priprema: Umiješati brašno, suhi kvasac, vodu i starter, lagano dolijevati maslinovo ulje te nakon ulja dodati sol. Tijesto staviti da se prenosi u hladnjak. Vagati bule od 356g. Fermentirati i oblikovati peći na 260 stupnjeva, 10 minuta.
Umak:
- Pizza play 500g
- Bosiljak 5g
- Sol 3g
- Origano 3 g
- Prikaži 2g
- Maslinovo ulje 80g
Priprema: Sve usitniti i povezati u jednu smjesu.
Pesto od pistacije:
- Pistacija 200g
- Maslinovo ulje 100g
- Bosiljak 5g
- Peršin 2g
- Mnogo pola limesa
- Sol
- pokazati
Priprema: U blender staviti sve sastojke i pomiješati sastojke u jednu smjesu.
nadjev:
- Umak za pizzu
- Pesto pistacija
- Ribana mozzarella 400g
- mortadela 200g
- Čili ulje
- Bosiljak
Priprema: Umak za pizzu zapečemo zajedno s ribanom mozzarellom. Ostale sastojke dodajemo kasnije.
Više o temiIzvor: Journal.hr