Sumnja se na hrvatsku prevaru vezana uz kriptovalute, “tešku” i do 70 milijuna eura

Ovih dana domaću kripto zajednicu potresa veliki skandal – poput mnogih svjetskih kompanija do sada, jedan posrednik u trgovanju kriptovalutama proglasio je “kriznu situaciju” i svoje klijente obavijestio o problemima u poslovanju. Riječ je o tvrtki Bitlucky iz Rijeke koja je, prema tvrdnjama upućenih, raspolagala s oko 70 milijuna eura imovine investitora, koja je trebala biti uložena u kriptovalute, s ciljem stjecanja dobiti. Ne, neobičnom objavom osnivača i iznenadnim problemima u poslovanju otvorile su se sumnje da se radi o piramidi po receptu Berniea Madoffa.

Piramida ili loše ulaganje?

Bitlucky je, naime, primao ulaganja u minimalnom iznosu od 15.000 eura, a ulagačima je obećavao povrat na uloženo na razine između 5% i čak 25% – mjesečno! Kao što svaki iole informirani ulagač zna, takvi prinosi nisu ostvarivi na imalo duži rok, pa čija je priča od početka “smrdi” na prevaru. Unatoč tome, stotine ljudi su navodno povjerile Bitluckyju svoju imovinu na raspolaganje, a ovi su im nerijetko prikazivali i udvostručili tu imovinu unutar godine dana.

Ne, čija je stvar “pukla” prije nekoliko dana, kada je jedan od osnivača tvrtke klijentima poslao kratak alarmantan e-mail sljedećeg sadržaja:

Poštovani klijenti,

Nažalost, nizom loših obrta i odluka doveo sam stanje tvrtke u kriznu situaciju.

U sljedećim danima ćemo imati više informacija.

Dostupni smo na telefon.

Burazerova rana

Novca više nema

Kao što piše specijalizirani portal kriptovijesti.hr, na telefonu tvrtke nitko se ne javlja, a vjeruju da je Burazer u bijegu, a neslužbeno se zna da se skriva negdje u Lici. Cijela priča prijavljena je policiji, a investitora novca navodno “više nema”, tvrde iz lokalne kripto zajednice.

Bitlucky je, prema ovom portalu, imao poslovnu praksu da ulaže samo 20% iznosa, dok ostatak drži na hladna ja vrućim novčanicima, što bi značilo da je 80% uloga trebalo biti osigurano od gubitaka. Ili je barem tako komunicirano ulagačima – ne bi bilo prvi put da netko iskoristi sredstva jednih klijenata kako bi namirio fiktivne dobitke drugih (vidi: Madoff), ili pak da se “zaigra” s novcem ulagača na razne načine (vidi: SBF).

Budući da je spomenuti Burazerova rana bio u toj zajednici priznat kao analitičar i stručnjak, ubrzo se javila i Udruga za blockchain i kriptovalute (UBIK), koja u svom priopćenju navodi kako on nije bio njihov član. Kažu kako niti oni nemaju dodatnih informacija vezanih uz ovaj mogući skandal.

Više o temiIzvor:Bug.hr