Nova nestašica čak tri lijeka, svi sadrže istu tvar, a nekih neće biti do rujna

Penicilin se godinama ne proizvodi u Hrvatskoj zbog visokih troškova proizvodnje. Odakle ga proizvođači nabavljaju nije poznato jer je to poslovna tajna.

Nestašice lijekova,poseban antibiotik, na europskom tržištu izražene su zadnjih godinu dana, kao posljedica akumuliranih tržišnih poremećaja tijekom pandemije, zatim rata u Ukrajini te inflatornih kretanja. Štoviše, proizvođači lijekova predviđaju da će u jesen, snovom sezonom respiratornih infekcija, te nestašice biti još izraženije, piše Večernji list.

Ovih je dana hrvatska farmaceutska kuća Belupo prvi putprijavila nestašicu čak tri lijekaza čiju je proizvodnju penicilin ključna djelatna tvar, potvrdili su nam u HALMED-u. Riječ je o ovojednoj prijavi nestašice lijekaSilapenK 250 mg/5 ml, prašak za oralnu otopinu kojeg neće biti do 4. rujna. Prošli tjedan objavljena je nestašica lijekaKlavobelBID 875 mg/125 mg, filmom obložene tablete. Uzroci obje nestašice povezani su s proizvodnjom, a predviđa se da Klavobela neće biti do 26. lipnja. Klavobel je inače paralela amoksicilina kojeg već otprije u više navrata nije bilo u ljekarnama. Belupo je i ranije oglasio nestašicu lijeka Amoksicilin 1000 mg, tableta za oralnu suspenziju s amoksicilin trihidratom i neće ga biti do 1. srpnja.

Iz HALMED-a ističu kako su za sva tri lijekadostupni drugi lijekovi“s istom djelatnom tvari i farmaceutskim oblikom, čime je osigurana kontinuirana opskrba.

– Umjesto lijeka Silapen K 250 mg/5 ml prašak za oralnu otopinu (fenoksimetilpenicilinkalij ) na tržištu je dostupan zamjenski lijek Penon 50 mg/ml prašak za oralnu suspenziju. Za Klavobel BID 875 mg/125 mg filmom obložene tablete (amoksicilin trihidrat, kalijev klavulanat) dostupno je više drugih odobrenih lijekova s ​​istom djelatnom tvari. Također, u prometu je dostupan lijek Amoksicilin Belupo 500 mg tablete za oralnu suspenziju – poručili su iz HALMED-a.

Inače, penicilin se u Hrvatskoj svojedobnoproizvodio u Plivi, gdje su prije dvadeset godina proizvodili 26 antibiotika a danas samo četiri. Međutim, penicilin se u Hrvatskoj ne proizvodi već godinama zbog visokih troškova proizvodnje. Gdje ga proizvođači nabavljaju, ne zna se jer to spada u poslovnu tajnu.

– Jako malo tvornica u svijetu proizvodi penicilin. U pogonu u kojem se proizvodi penicilin ne smije se proizvoditi ništa drugo, a proizvoditi isključivo jednu i to jako jeftinu tvar poslovno je teško isplativo. I kad se

Više o temiIzvor:Poslovni.hr