Države G7 žele standardizirati razvoj umjetne inteligencije

Tijekom netom završenog summitu u Hirošimi predstavnici G7 zemalja naglasili su potrebu uspostavljanja globalnih pravila za generativne alate umjetne inteligencije “u skladu s našim zajedničkim demokratskim vrijednostima”. Svi članovi savjetodavnog foruma ovih sedam zemalja – SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva te predstavnici Europske unije i Europskog povjerenstva – složili su se da upravljanje tehnologijom nije držalo korak s brzim tempom kojim se tehnologija razvija te su pozvali sve nacije da procijene njen utjecaj na civilizaciju.

Rasprava o problemima

“Prepoznajemo potrebu da odmah razmotrimo prilike i izazove generativne umjetne inteligencije koja je sve istaknutija u svim zemljama i sektorima”, stoji u izjavi G7, a sva relevantna ministarstva zadužena su da do kraja ove godine uspostave takozvani Hiroshima AI Process u kojem će se raspraviti svi problemi vezani uz generativnu umjetnu inteligenciju.

U Japanu je dogovoren takozvani Hiroshima AI Process 📷 G7 Hiroshima Summit Pool
U Japanu je dogovoren takozvani Hiroshima AI Process G7 Hiroshima Summit Pool

Te bi rasprave mogle uključivati ​​teme kao što su upravljanje, zaštita prava intelektualnog vlasništva, uključujući autorska prava, promicanje transparentnosti, odgovor na manipulacije informacijama, uključujući dezinformacije te odgovorno korištenje UI tehnologije. Nova radna skupina bit će organizirana u suradnji s OECD skupinom razvijenih zemalja i Globalnim partnerstvom za umjetnu inteligenciju (GPAI), stoji u priopćenju.

Prvi koraci

Summit G7 uslijedio je nakon svjedočenja Sama Altamana pred američkim Senatom. Osnivač OpenAI-ja zagovara pojačanu regulaciju umjetne inteligencije, uključujući stvaranje američkih ili globalnih agencija koje bi davale licencu tvrtkama koje žele razviti alate umjetne inteligencije i oduzimale ih ako odbijaju sudjelovati u sigurnosnim standardima.

Europska unija već je poduzela korake koji nas približavaju donošenju Zakona o umjetnoj inteligenciji, prvog opsežnog zakona u svijetu koji će regulirati korištenje AI tehnologije.

Različiti pristupi

Neke zemlje, poput Italije, odlučile su privremeno zabraniti razvojne tehnologije, dok je Kina predstavila nacrt mjere kako bi poštanske tvrtke bile odgovorne za podatke koji se koriste za treniranje generativnih UI modela. S druge strane, Salvador je odlučio promicati razvoj ove tehnologije pružanjem značajnih poreznih olakšica.

Više o temiIzvor:Bug.hr