Dokument EU koji je prokurio pokazuje da Španjolska želi zabraniti end-to-end enkripciju

Prema procurelom dokumentu koji je objavio WIRED, Europska unija predlaže njihovo skeniranje sve privatne poruke EU stanovništvapod krinkom traženja ilegalnog materijala.

Od svih zemalja Unije, Španjolska je, piše WIRED najglasnija i želi zabrana šifriranja za stotine milijuna ljudi unutar Europske unije. To znači da poruke na, recimo, WhatsUpu, koje su zaštićene end-to-end enkripcijom više neće biti te da će ih neki birokrati ili regulatori ili tko već u Uniji moći čitati. Španjolska naravno nije sama, jer ni druge države nemaju baš nešto protiv skeniranja privatnih poruka svojih građana.

Dokument, istraživanje Europskog vijeća o stajalištima zemalja članica o regulativi šifriranja, ponudio je mišljenje dužnosnika iza kulisa o tome kako izraditi vrlo kontroverzan zakon za zaustavljanje širenja materijala o seksualnom zlostavljanju djece (CSAM) u Europi. Predloženi zakon zahtijeva od tehnoloških tvrtki da skeniraju svoje platforme, uključujući privatne poruke korisnika, kako bi se pronašao ilegalni materijal. Međutim, prijedlog Ylve Johansson, povjerenstva EU zadužene za unutarnje poslove, izazvao je bijes kriptografa, tehnologa i zagovornika privatnosti zbog njegovog mogućeg utjecaja na end-to-end enkripcija.

Godinama su države EU-a raspravljale treba li end-to-end kriptirane komunikacijske platforme kao što su WhatsApp i Signal zaštititi na način koji omogućuje Europljanima da koriste svoje temeljno pravo na privatnost — ili oslabiti kako bi se spriječilo kriminalce da komuniciraju preko njih i izvan njih njih. dosega policije i drugih tijela kaznenog progona.

Stručnjaci koji su pregledali dokument na zahtjev WIRED-a kažu da pružaju važan uvid u to koje zemlje EU-a planiraju podržati prijedlog koji prijeti preoblikovanjem enkripcije i same buduće internetske privatnosti.

Od 20 zemalja EU-a predstavljenih u dokumentu koji je prokurio, većina je izjavila da podržava neki oblik skeniranja šifriranih poruka, a španjolsko stajalište pokazalo se kao najekstremnije.

– U idealnom slučaju, po našem mišljenju, bilo bi poželjno zakonodavno spriječiti pružatelje usluga sa sjedištem u EU da implementiraju end-to-end enkripciju – rekli su španjolski predstavnici u dokumentu.

“Šokantno mi je vidjeti da Španjolska izričito navodi da bi trebala postojati zakon koji zabranjuje pružateljima usluga sa sjedištem u EU-u za implementaciju enkripcije s kraja na kraj”, rekla je Riana Pfefferkorn, istraživačica na Internet opservatoriju Sveučilišta Stanford u Kaliforniji koja je pregledala dokument nakon zahtjeva od WIRED.

End-to-end enkripcija dizajnirana je tako da samo pošiljatelj i primatelj poruke mogu vidjeti njihov sadržaj. To isključuje sve druge strane, od prevaranata do policije, pa čak i tvrtke koja pruža digitalnu platformu. Zagovornici provođenja zakona često predlažu stvaranje tehničkih mehanizama pomoću kojih se end-to-end enkripcija može zaobići u istragama, ali kriptografi i drugi tehnolozi već dugo tvrde da bi to uvelo slabosti koje inherentno potkopavaju end-to-end enkripciju, stavljajući privatnost korisnika u pitanje rizik, rizik. Nadalje, opetovano su zaključili da bi ova proširena izloženost u konačnici oštetila digitalnu sigurnost i sigurnost ranjivih skupina, uključujući djecu, umjesto da ih zaštiti.

WIRED je zatražio komentar od svih 20 država članica čija su stajališta uključena u dokument, a nitko nije zanijekao njegovu istinitost. Dokument otkriva snažnu potporu Johanssonovom prijedlogu skeniranja privatnih end-to-end kriptiranih poruka u potrazi za nezakonitim

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr