I Microsoft traži regulativu za umjetnu inteligenciju

Kao i njihovi partneri iz organizacije OpenAI nedavno, te Microsoft izašli su u javnost sa svojim prijedlozima za regulaciju umjetne inteligencije, kako bi razvoj te tehnologije bio etički i sigurno prihvatljiv. “Ne pitajte što je računala mogla, nego što bi trebala činiti” – ovim riječima započinje priopćenje koje je potpisao Brad Smithizvršni potpredsjednik Microsofta.

Po običaju, naveo je brojne prednosti koje umjetna inteligencija donosi, od napretka u razvoju medicine, sigurnosti, zaštite ljudskih prava, pa sve do svakodnevnih poslova koje će već postojeći jezični modeli znatno olakšati. Također je ponovio etička načela za umjetnu inteligenciju, koja je njegova tvrtka usvojila 2018., a koja se mogu sažeti u rečenici: “Ukratko, moramo osigurati da AI ostane pod kontrolom ljudi.”

Pet ključnih točaka

Microsoft sada donosi pet ključnih točaka “nacrta” za izradu regulative, kojom bi se umjetna inteligencija mogla staviti pod kontrolu. Kao prvo, smatraju da vladajući moraju izraditi pravne i sigurnosne okvire, potom u sustave ugraditi “kočnice” na AI sustavima koji su zaduženi za kontrolu kritične infrastrukture. Potreban je i širi regulatorni okvir za izradu daljnjih modela umjetne inteligencije, u kojem će svatko, tko radi na tome, imati određenu odgovornost: od izrade infrastrukture, preko modela, pa sve do aplikacija koje se na njima nadograđuju.

Važno je i promovirati transparentnost kad je riječ o AI modelima te osigurati da im pristup imaju akademske i neprofitne zajednice, kako oni ne bi ostali zakinuti za nove tehnologije. I naposljetku, u Microsoftu se zalažu za stvaranje javno-privatnih partnerskih odnosa, kako bi se nadvladali neizbježni društveni izazovi, koje će umjetna inteligencija donijeti.

Velike prilike

U Microsoftu se vidi pojava umjetne inteligencije kao inovacije koja ima ogroman potencijal donijeti više dobroga čovječanstvu nego što je to učinio jedan izum do sada. Još od izuma tiskarskog stroja u 15. stoljeću, čovječanstvo napreduje sve brže i brže, a inovacije poput parnog stroja, električne energije, automobila, zrakoplova, računala i interneta stvorile su temelje moderne civilizacije.

Poput tiskarskog stroja, umjetna inteligencija nudi alat za značajan napredak u učenju i ljudskom mišljenju, kaže Smith, ali da bismo ga u potpunosti iskoristili, ne smijemo zanemariti potencijalno štetne implikacije tehnologije.

Više o temiIzvor:Bug.hr