Hrvatska i SAD surađivat će u borbi protiv kibernetičkog kriminala

U okviru Međunarodne konferencije o borbi protiv kibernetičkog kriminala, koja se u Šibeniku održala 22. i 23. svibnja, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (u ime SAD-a) potpisali su Memorandum o razumijevanju u području suzbijanja kibernetičkog kriminala.

Memorandum će potpisnicima osigurati učinkovitost i tjelesnu suradnju u području suzbijanja kibernetičkog kriminala, posebno u transnacionalnim slučajevima.

Memorandum o razumijevanju potpisali su ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u ime Ministarstva pravosuđa i uprave, glavna država odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek u ime Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i privremena zamjenica otpravnika poslova Amy Davison u ime Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu.

SAD prepoznale “ključnu ulogu Hrvatske”

“Memorandum o razumijevanju predstavlja značajan iskorak u unaprjeđenju sustava praćenja i procesuiranja kaznenih djela povezanih s kibernetičkim kriminalom. Ovo je i potvrda partnerskih odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Transnacionalni kibernetički kriminal među najvećim je izazovima današnjice. Tehnologija se brzo mijenja, kako vrijeme i struktura kriminala. Nužno je da države takve promjene prate u stopu i ulaze u trag kriminala. Učinkovita borba protiv kibernetičkog kriminala bazira se na poznavanju strukture počinitelja kaznenih djela, praćenju trendova u IT sektoru i poduzimanju brzih i učinkovitih mjera. Potpisani Memorandum novi je instrument za učinkovitiju borbu protiv kibernetičkog kriminala i jačanje kibernetičke sigurnosti unutar sustava domovinske sigurnosti”, istaknula je ministrica Malenica.

“Ovaj Memorandum predstavlja snažnu predanost Sjedinjenih Američkih Država suradnji s našim saveznicama na globalnoj razini, s ciljem poboljšanja kibernetičke sigurnosti i učinkovite borbe protiv kibernetičkog kriminala. Partnerstvo SAD-a s hrvatskim institucijama – policijom i Državnim odvjetništvom, kao i Ministarstvom pravosuđa i uprave je izvrsno . Američke države prepoznaju ključnu ulogu Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala u Jugoistočnoj Europi”, izjavila je privremena zamjenica otpravnika poslova Amy Davison.

Konferencija je okupila vodeće stručnjake iz državnih odvjetništava, policije, centara za kibernetičku sigurnost i pravosudnih institucija Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Jugoistočne Europe.

Više o temiIzvor:Bug.hr