Spanoptic S02 E13: Put umjetne inteligencije do svetog grala produktivnosti

Svi znamo da je umjetna inteligencija vruća tema i definitivno će biti još relevantnija u mjesecima i godinama koje dolaze. Nakon što smo nedavno općenito obradili nadolazeće AI trendove, ovaj put smo s gostima zaronili u malo konkretnije primjene umjetne inteligencije. Točnije – kako umjetna inteligencija može povećati produktivnost? Odnosno, kako će nam pomoći da s manje učinimo više i da, zahvaljujući našim digitalnim pomoćnicima, izvučemo više iz svog radnog, a time i slobodnog vremena. Može li nam AI pomoći iu tome? Španove više konzultantice Koraljka Haberle i Nina Vujičić imaju odgovore i – iako znaju da je nezahvalno pretpostaviti – neke teorije vezane uz vizije budućnosti.

U današnjem brzom tempu života, konstantnom porastu količine informacija i svim većim zahtjevima na radnom mjestu, produktivnost je (nažalost) postala ključni faktor – pa i mjerilo – uspjeha, no AI alati ne bi trebali biti jedan od čimbenika koji će nam pomoći u povećanju učinkovitosti i olakšavanju naših svakodnevnih zadataka, dok željno iščekujemo Star Trek utopiju u kojoj će stvari kao što su radno vrijeme od 9:00 do 17:00, KPI-jevi i obavezni tjedni syncovi postati stvar prošlosti. 😁

Jedan od glavnih načina na koji umjetna inteligencija može poboljšati produktivnost je automatizacija rutinskih zadataka koji se ponavljaju. Mnogi poslovi uključuju obavljanje istih ili sličnih aktivnosti iz dana u dan, što može biti zamorno i dugotrajno. Implementacija AI sustava omogućuje nam delegiranje ovih zadataka na strojeve, oslobađajući vrijeme za kreativnije i složenije zadatke. Na primjer, algoritmi umjetne inteligencije mogu preuzeti odgovornost za obradu i analizu velikih količina podataka, što ubrzava proces donošenja odluka i omogućuje nam da se usmjerimo na tumačenje rezultata.

AI ima ogroman potencijal za poboljšanje produktivnosti i olakšanje našeg svakodnevnog života. Automatizacija rutinskih zadataka, obrada prirodnog jezika i optimizacija planiranja samo su neki od načina na koje AI može pomoći da napravimo više s manje resursa. Međutim, važno je pažljivo razmotriti implikacije tehnološkog napretka i osigurati prilagodbu promjenama koje AI donosi. Samo kroz razumijevanje, pravilnu upotrebu i suradnju s AI sustavima možemo iskoristiti sve prednosti koje nam AI pruža i ostvariti veću produktivnost u našim profesionalnim i privatnim životima. O svemu tome popričali smo s našim gošćama u novom Spanopticu!

Propuštene epizode možete pogledati ovdje.

Više o temiIzvor:Bug.hr