25 najposjećenijih web stranica u 2023.

U golemom carstvu interneta nekoliko se web stranica ističe kao globalni divovi. Imena kao što su YouTube i Facebook privlače milijarde korisnika i oblikuju naša online iskustva. Ali povremeno, novi valovi inovacija unose promjene u ovaj popis, a to se upravo sada događa s generativnom umjetnom inteligencijom.

Velika petorka

Koristeći podatke tvrtke za web analitiku SimilarWebilustratori Vizualni kapitalist izradili su grafiku 25 najposjećenijih web stranica u ovoj godini. Internetski teškaši u vlasništvu Alphabete i Facebooka i dalje dominiraju popisom, baš kao i godinama dosad. Zapravo, kada se spoje rezultati koje postižu Google, YouTube, Facebook, Instagram i WhatsApp, ispada da oni čine tri četvrtine ukupnog prometa na popisu od 25 najposjećenijih stranica.

📷 Vizualni kapitalist
Vizualni kapitalist

Ovih 25 najposjećenijih web stranica zajedno imaju nevjerojatnih 192 milijarde mjesečnih posjeta. Većina stranica ovog popisa nalazi se u SAD-u, ali na njemu se našlo mjesta i za kineski Baidu i ruski Yandex. Zanimljivo, tri web stranice za odrasle na ovom popisu: XVideos, PornHub i XNXX, vaša sjedišta nemaju u SAD-u.

Privlačnost generativne umjetne inteligencije

Microsoftova tražilica Bing svojim ulaskom na popis najčešće korištenih stranica može zahvaliti proživljavanju generativne umjetne inteligencije, što je legitimna konkurencija u kategoriji tražilice kojom godinama čvrsto dominira Googleom.

Najvažnija priča prve polovice ove godine meteorski je uspon OpenAI-ja 📷 freepik
Najvažnija priča prve polovice ove godine meteorski je uspon OpenAI-ja freepik

Dakako, najvažnija priča prve polovice ove godine meteorski je uz OpenAI-ja, tvorca ChatGPT -ai drugih alata koji pokreću umjetnu inteligenciju. Web promet OpenAI-ja skočio je tijekom godine, popevši se s oko 20 milijuna mjesečno u jesen prošle godine na 1,8 milijardi u travnju 2023. Promet njihovih stranica raste tako brzo da bi uskoro mogao nadmašiti divove poput TikToka i Amazona.

Više o temiIzvor:Bug.hr