Nedavna istraživanja tvrtke Microsoft upozoravaju na opasnost na internetu i važnost zaštite djece

U proteklih šest godina Microsoft se fokusirao na važnost digitalne pristojnosti, odnosno tretiranje svih osoba u virtualnom svijetu s dostojanstvom i poštovanjem. Tvrtka je provela i istraživanje koje će ljudima pomoći razumjeti njihova iskustva na internetu. Nastavljajući ovaj put, digitalna sigurnost bit će u središtu pozornosti ove godine s objavljivanjem Microsoftovog globalnog istraživanja sigurnosti na internetu 2023. godine, koje se također bavi percepcijama roditelja i djece o sigurnosti na internetu. Cilj je učiniti internet sigurnim mjestom za rad i igru ​​koliko god je to moguće, na kojem se možemo povezati s drugima bez opasnosti.

Prema nedavnom istraživanju, 69% ispitanika pokazalo je da je neki oblik rizika ili prijetnje na internetu u protekloj godini. Globalno, najčešći oblici rizika su dezinformacije i različiti oblici osobnih uvreda. To uključuje internetsko zlostavljanje, govor mržnje i prijetnje nasiljem. UK (50%) i Njemačka (56%) su zemlje u kojima su ljudi najmanje iskusili online rizike ili prijetnje, dok su Filipini (86%) i Čile (79%) najviše izloženi online riziku.

Roditelji podcjenjuju opasnosti na internetu za tinejdžere u svim kategorijama

Istraživanje je otkrilo da su tinejdžeri više izloženi rizicima i prijetnjama na internetu nego što njihovi roditelji pretpostavljaju: 74% tinejdžera doživjelo je neki oblik rizika dok je samo 62% roditelja predvidjelo ovu mogućnost, što je razlika od 12 posto.

Osim toga, roditelji podcjenjuju opasnosti u svim kategorijama: najveće razlike se odnose na govor mržnje, vrlo blizu su prijetnje nasiljem, izloženost sadržaju koji potiče na samoubojstvo ili samoozljeđivanje te cyber bullying i zlostavljanje. Još jedan primjer ove različite percepcije – dok je 39% tinejdžera naišlo na govor mržnje na mreži, samo 29% roditelja izvijestilo je da su njihova djeca to iskusila. Ne, situacija je slična i kada je riječ o prijetnjama nasiljem: 19% tinejdžera naišlo je na ovaj fenomen, u usporedbi sa samo 11% roditelja koji su pretpostavili takvu mogućnost. Anketa je također otkrila da se tinejdžeri više brinu o budućim prijetnjama nasilja nad roditeljima.

tinejdžera (60%) ne skriva rizike s kojima se suočavaju online: 71% pogođenih mladih većina osoba razgovara o svojim iskustvima sa svojim roditeljima, 32% s prijateljima i 14% s drugim odraslim osobama.

Roditelji kažu da online zaštita pomaže u održavanju sigurnosti njihove djece

Većina roditelja izvještava o poduzimanju različitih koraka kako bi zaštitili svoju djecu online, uključujući provjeru profila svoje djece i pregledavanje njihovog dnevnika aktivnosti (log aktivnosti). Također redovito razgovaraju sa svojom djecom o njihovim online aktivnostima.

Istraživanja su pokazala da roditelji općenito smatraju da su sigurnosne značajke moćan alat za održavanje sigurnosti njihove djece online. Izvješće je pokazalo da 81% koristi barem jednu vrstu alata. Također je utvrđeno da su roditelji mlađe djece u dobi od 6 do 12 godina u prosjeku bili mnogo skloniji korištenju platformskih sigurnosnih alata (4,4), nego roditelji tinejdžera (3,5). Roditelji vjeruju da su alati za pregledavanje zahtjeva za prijateljstvo njihove djece (71%) i kontrola online trošenja (69%) najučinkovitiji.

Microsoft je posvećen digitalnoj sigurnosti

Microsoft je dugi niz godina posvećen održavanju sigurnosti djece na internetu, a ovo istraživanje potvrđuje da svi akteri – tehnološke tvrtke, vlade i javni sektor, civilna društva i obitelji – moraju nastaviti zajednički djelovati za sigurniji internet.

Četiri stupnjeve digitalne sigurnosti su arhitektura platforme, moderacija sadržaja, kultura i suradnja. Dizajn sigurnosti iznimno je važan u arhitekturi platforme i integraciji sigurnosnih značajki za obitelj. Za zaštitu korisnika također je ključno da se propisi o sigurnosti provode kroz jasne sigurnosne politike i dosljedne, proporcionalne mjere. Velika većina ispitanika u anketi kaže se sa svim tim ciljevima, a 85% očekuje moderiranje sadržaja za ilegalni sadržaj (28%) i ilegalni, ali štetni sadržaj (57%).

Sigurne i inkluzivne online zajednice koje korisnici stvaraju omogućuju svima sudjelovanje u digitalnom svijetu. U takvom okruženju možemo pomoći ljudima da shvate online rizike, kako se mogu zaštititi i zaštititi svoje obitelji.

Konačno, suradnja između svih strana ostaje ključna za rješavanje preklapanja stvarnog svijeta i digitalne štete. Microsoft se s ponosom pridružio inicijativi francuskog predsjednika Macrona, Laboratorij za online sigurnosnu zaštitu djece pokrenutom na Pariškom forumu za mir u studenom 2022. godine. Iz istog razloga nastavlja se surađivati ​​s donositeljima odluka i organizacijama diljem svijeta: zajednički cilj je učiniti internet sigurnim za sve putem učinkovitih i proporcionalnih odgovora na izazove.

Znajući da mnogi roditelji traže edukativne materijale i smjernice za pronalaženje personaliziranih rješenja za sigurnost interneta za svoju obitelj, Microsoft vam je tu pomogao:

Raspoloživi resursi | Microsoftova internetska sigurnost

  • Rezultati globalne ankete i savjeti za tinejdžere i roditelje

Xbox Family Hub

  • Raspoloživi resursi za obitelj za postavljanje dječjeg računala na Xbox i informacije o privatnosti i sigurnosti obitelji

Microsoftova obiteljska sigurnost

  • Omogućavanje obitelji za razvoj sigurne navike i zaštite se digitalnim i fizičkim smjernicama i alatima

Obiteljske postavke Xbox aplikacije

  • Upravljajte aktivnostima djece na konzoli

Upute za sigurnost na Xboxu

  • Evoluirajući pristup Xbox sigurnosti, novi Privacy Prodigy iz Minecraft Education te savjeti i alati koje roditelji mogu koristiti sa svojom obitelji za igranje na Xboxu

Igra je neprocjenjivo sredstvo za učenje, zbog čega je Minecraft: obrazovno izdanje objavio Privacy Prodigy, program igre za djecu od 7 do 18 godina. Na igračima je da zaštiti svoju privatnost dok se udaljavaju od kuće. Pritom se suočavam sa situacijama koje im omogućuju da saznaju koje osobne podatke mogu dijeliti, a što bi trebali držati u tajnosti. Privacy Prodigy nastavak je prošlogodišnje serije CyberSafe Home Sweet Hmm i dostupan je besplatno na Minecraft Educationu i Marketplaceu.

Metodologija istraživanja

Anketa je provedena online u 16 zemalja1 i uključila je više od 16.000 tinejdžera, roditelja i drugih odraslih osoba. Roditelji su bili pozvani da podijele iskustva svoje djece, a svi su sudionici odgovarali na pitanja o svojoj percepciji online života i 10 različitih rizičnih iskustava u 5 kategorija rizika. Sažeci po zemljama d

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr