Srbija omiljena među njemačkim investitorima

Kada je riječ o istraživanju, Markus je otkrio da je više od 80 posto anketiranih poduzeća gospodarsku situaciju u Srbiji ocijenilo dobrim ili zadovoljavajućim.

Trgovinska razmjena Njemačke i Srbije posljednjih je godina uravnotežena, pa su izvoz i uvoz prošle godine bili gotovo izjednačeni i iznosili su po četiri milijarde eura, pokazuju rezultati najnovijeg ekonomskog istraživanja Njemačko-srpske gospodarske komore.

“To znači da je Srbija izvozila u Njemačku onoliko koliko je Njemačka izvozila u Srbiju. Imamo četiri milijarde u svakom smjeru. Njemačka je uvijek bila veći izvoznik u Srbiju nego obrnuto. “, rekao je izvršni član Upravnog odbora Njemačko-srpske privredne komore Alexander Markus predstavljajući rezultate istraživanja.

Naglasio je da su posljednje dvije uzastopne godine 2021.-22. u 2008. godini trgovinska razmjena imala je rast od 35 posto i ocijenila da su to zapanjujuće brojke.

“To znači da njemačko gospodarstvo nastavlja investirati u Srbiju i to će dovesti do toga da će Srbija uskoro još više izvoziti u Njemačku, jer se dio srpskog izvoza ostvaruje preko njemačkih kompanija koje proizvode poluproizvode za njemačku proizvodnju”, rekao je Markus.

“Imamo dva zadatka koja smo sebi postavili. Prvi je razvoj dualnog obrazovanja, a drugi je razvoj održivog poslovanja u Srbiji s temama poput zelene ekonomije”, rekao je Markus.

Dodao je da je Srbija i dalje “omiljena zemlja za n

Više o temiIzvor:Poslovni.hr