Metalac: Prihodi veći 12%, dobit blago rasla

Prošle godine tvrtka je zabilježila rekordnu realizaciju od 13,9 milijardi dinara, što je rast od 12,1 posto.

Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) objavio je konsolidirane financijske izvještaje za 2022. godinu koji uključuju rezultate poslovanja matičnog i ovisnog društva.

Prošle godine tvrtka je zabilježila rekordnu realizaciju od 13,9 milijardi dinara, što je rast od 12,1 posto, prvenstveno zahvaljujući boljoj prodaji na domaćem tržištu, pišu analitičari Momentuma.

Prihodi na inozemnim tržištima veći su za pet posto, a sva tri glavna tržišta (Rusija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora) bilježe rast prodaje. Prihodi na domaćem tržištu, ponajviše zahvaljujući trgovačkim društvima, veći su za oko 16 posto.

Konsolidirana operativna dobit pala je za 6,8 posto na 713,1 milijun dinara, uglavnom kao rezultat rasta troškova materijala i energije. Zbog nešto boljeg rezultata iz ostalih poslova, konsolidirana neto dobit povećana je za 3,5 posto na 616,3 milijuna dinara.

Tvrtka je značajno povećala zaduženost zbog povećanog financiranja investicijskih aktivnosti, ali je neto dug na kraju godine iznosio samo tri milijuna eura, računajući novčanu poziciju i oročene depozite.

Skupština Metalca je ove godine već odobrila isplatu rekordne dividende u iznosu od 90 dinara po dionici (lani 8).

Više o temiIzvor:Poslovni.hr