Novo ulaganje Milodraga Gadže

Ludbreg bi mogao postati jedan od rijetkih gradova koji će odlagalište otpada pretvoriti u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Naime, prema navodima portala ePodravina.hr zagrebačka tvrtka Solarwattu vlasništvu Milodraga Gadže investirat će u izgradnjusolarne elektrane ili objekt za proizvodnju vodika u Ludbregu na zemljištu koje se trenutno kategorizira kao odlagalište otpada.

Grad Ludbreg idućeg će tjedna održati sjednicu gradskog Vijeća na kojoj bi trebala biti izglasana prodaja zemljištakoja se spominje još od jeseni prošle godine, kada su vijećnici prvi put prihvatili prijedlog Rješenja o prihvaćanju ponude za kupnju zemljišta o čemu smo pisali. Kako se navodi u dokumentima koje su na čitanje dobili vijećnici, prihvatit će se jedina ponuda koja je stigla na natječaj objavljen prvog dana svibnja.

Kvadrat zemljišta prodavao se po cijeni od 10 eura po kvadratu, a početna cijena je bila 75.840 eura. Mrvicu više od tražene cijene ponudila je zagrebačka tvrtka Solarwatt te će joj ista biti prodana za 76 tisuća eura. Ponuda Solarwatta prema procjeni komisije za imovinsko-pravna pitanja odgovara uvjetima natječaja.

Iz ponude kojoj je priložen i poslovni plan moguće je tražiti da će tvrtka Solarwatt graditi Energetski park Ludbregkoji bi se trebao izgrditi do rujna 2024. godine. Tvrtka osnovana je 2019. godine, a Gadže će, kako navodi podravski portal, u projekt uložiti13,8 milijuna eura od čega 30 posto iz vlastitog kapitala i 70 posto iz kredita. Za potrebe upravljanja solarnom elektranom planira se zaposliti dvoje do troje radnika, au cijelom Energetskom parku Ludbreg osam do 10 njih.

Realizacija bi navodno trebala biti provedena u tri faze. Prva faza uključuje izgradnju solarne elektrane instalirane snage 5-8 MW, faza B gradnju elektrolizatora instalirane snage 5 MW s punionicom za vodič dok faza C obuhvaća uplinjivač kapaciteta 10 t/dnevno otpada. Cilj projekta je proizvodnja zelene električne energije, proizvodnja obnovljivog voda elektrolizom, energetska oporaba otpada i proizvodnja zelenog voda procesom uplinjavanja.

Inače, Gadže je svojevre

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr