Velika novost: Uskoro kraj štetne prakse – dužnici više neće moći osnivati ​​nove tvrtke

Trebalo bi se stati na kraju prakse u kojoj netko može osnovati i više desetak tvrtki, ostaviti iza njih dugove države ili radnicima, a potom osnovati nove tvrtke.

Poduzetnici koji državi duguju novac za javna davanja, poput poreza ili doprinosa, ali i oni koji radnicima ne isplaćuju plaće ubuduće neće moći osnovati nove tvrtke – velike su to novosti koje donose izmjene dva zakona, o trgovačkim društvima i sudskom registru, što ih je Vlada jučer poslala u Sabor. Time bi se konačno trebalo stati na kraju prakse u kojoj netko može osnovati i više desetaka tvrtki, ostaviti iza njih duge države ili radnicima te osnovati nove tvrtke. I dosad je država nastojala spriječiti takvu praksu pa su građani kod registracije poduzeća morali davati izjave da nemaju porezne dugove, ali te su se izjave nikako ili slabo provjeravale, au stvarnosti to nikoga nije spriječilo da osnuje novu tvrtku, a staru ostavi u dugovima, piše Novi popis.

Brzo po stupanju na dužnost ministra financija Marko Primorac najavio je da će se promjenom zakonodavstva stati na kraj megadirektorija među kojima je bilo i onih koji su osnovani po nekoliko stotina tvrtki, unatoč tome što su im u postojećim bili blokirani računi i imali su izvršne postupke.

Novo društvo ne može osnovati ni tvrtka niti fizička osoba koja je osnivač, vlasnik 25 posto udjela ili jedini dioničar u tvrtki koja ima nepodmirenih dugovanja na osnovi javnih davanja ili je objavljena na popisu poreznih obveznika/poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju mjesto. Lista tih poduzetnika objavljuje se na mrežnim stranicama Porezne uprave temeljem propisa o porezu na dohodak.

Novu tvrtku ne može osnovati nitko tko ima najmanje 25 posto vlasništva u poduzeću koje ima dugove države na ime poreza i doprinosa ili dugove radnicima za plaćanje, ali nitko tko se dugova nije riješio tako što je tvrtka koju je osnovao ili u kojoj je vlasnik najmanje 25 posto udjela, u posljednjih godinu dana završila u stečaju koji je zatvoren brisanjem. Ljudi koji su osnivači ili suvlasnici 25 posto poduzeća koje ima dugove države neće moći postati direktori, članovi uprave ni izvršni direktori u nekom drugom društvu.

Kako bi se sve ovo doista i primjenjivalo u praksi, u povijesti odlaze izjave o podmirenim poreznim dugovima, jer one zapravo i nisu imale nikakvu težinu iako su se davale pod moralnom i materijalnom odgovornošću, a je li netko u postojećim tvrtkama podmirio sve dugove, provjeravat će se sudski regis

Više o temiIzvor:Poslovni.hr