'Split vrijeme! Sezone su znale krenuti ranijim godinama – ali ovo sada je čudo'

Splitska Dioklecijanova palača krcata je turistima prvog vikenda u lipnju pa se može reći da je u gradu na Marjanu glavna turistička sezona već počela i da je lipanj novi srpanj.

Prvi vikend u lipnju u Splitu označio je početak glavne turističke sezone. Pa je na Peristilu i drugdje u gradu kao u srpnju. Organizatori brodskih tura ne pamte ovakav start – party brodovi već su puni, a izleti se prodaju kao od šale.

“Neki brodovi su već počeli raditi od 1.3, što se dosad nikad nije dogodilo. Više definitivno nismo tranzitna zona, samo što možda postajemo više party destinacija nego ovi kvalitetniji gosti koji nas zanimaju, ali dobro i ovi troše isto”, kaže za N1 Anita Elezovićbookerica.

Punom parom rade i hoteli. Već sada je teško pronaći sobu bez prethodne rezervacije jer se nekada događalo debelo u srpnju.

“Sezone su znale krenuti godinama ranije – ali ovo sada je čudo”, kažeNevena Čikeš, direktor hotela. Dodaje kako je došlo do poskupljenja, a isto vrijeme i prihoda, ali naglašava da je grad pun.

Turisti ipak troše iako su lipanj izabrali zbog nižih cijena i manjih gužvi. Ovo prvo je kako gdje, ali drugo ih ipak nije zaobišlo, jer lipanj je novi srpanj.

Turisti kažu da dolaze u lipnju kako bi izbjegli gužve, a primjećuju to i domaći ljudi. Održivi turizam zvoni im u ušima posljednjih godina, ali pitaju se kako će onda u suživotu s turistima izdržati četiri mjeseca – sve do početka listopada.

Splićanka Marija kaže da joj ne smetaju, dapače, odgovaraju. Split, kaže, vrlo velik broj turista primijetio je i njezin sugrađanin Davor, koji dodaje da je, s obzirom na toliki broj turista, velika ekspanzija u pitanju.

Domaći se jedino žale na cijene jer u sezoni im nije za izlaziti u grad. A što kažu turisti – trebamo li se bojati da će ih preoteti jeftinije konkurentske zemlje?

Britanci kažu da je jeftiniji “nego doma, ali nije jeftiniji od zemalja u okolici”, ali ističu “kako je lijepo i vrijedan novac”.

Lipanj je tako postao novi srpanj – glavna turistička sezona u Splitu je i prva u kojoj se pospanim i nepr.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr