Vlasti su najavile rat iznajmljivačima na Bookingu i Airbnbu

U Abazovićevu kabinetu ocjenjuju da je u tom segmentu najveći porezni potencijal.

Ministar financija Aleksandar Damjanović najavio je da će se povećati aktivnosti na suzbijanju ilegalnog smještaja te da će mjere obuhvatiti međunarodne platforme za smještaj “Booking” i “Airbnb”.

“Riječ je o problemu koji brine sve nas, a tu je najveći porezni potencijal, odnosno najveća siva ekonomija, a to je privatni smještaj, odnosno prijava boravka turista i plaćanje potrebnih naknada. ”, kazao je Damjanović.

Nove platforme
“Na ovaj način ćemo pokrenuti aktivnosti, a one su vezane i dotiču strane platforme “Booking” i “Airbnb” koje su negdje dominantne na tržištu. Uvođenjem ove platforme potpuno je promijenjen način izdavanja i rezerviranja smještaja”, pojasnio je Damjanović na sjednici Vlade.

Dodaje da sada postoje aktivnosti kojima će se pokušati brže povećati porezni potencijal i obuhvat.Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović dodao je da su on i Damjanović čvrsti u namjeri da se ovaj proces dovede do kraja.

“To je nešto s čime se država nosi zadnjih 30 godina i mislim da se iz godine u godinu gubi ogroman prihod koji je sasvim realno da država zaradi”, istaknuo je Đurović. Kako je rekao, to se ne može riješiti 100 posto, ali smatra da se postotak naplate može popraviti, te da se tu krije značajan prihod za proračun.

“Naše daljnje planove temeljimo na nečemu što se zove realna ekonomija i realni prihod, a to je klasična mogućnost realnog prihoda. Smanjimo sivo tržište i povećajmo naplatu”, zaključio je Đurović.

Moglo bi sve ovo utjecati i na strukturu gostiju u Crnoj Gori. U usporedbi s Hrvatskom, Crna Gora se više oslanja na regionalno tržište, gdje dominiraju turisti iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, dok izvan regije glavnu ulogu ima Rusija, ocijenio je ekonomski analitičar Darko Đikanović na temelju istraživanja Adriatic Appraisal Internationala.

Analitičari smatraju da bi za Crnu Goru elitni turizam i ekskluzivnost ponude trebao biti strateški imperativ s obzirom na masovnost turista, koja u kombinaciji s ograničenim teritorijalnim kapacitetima dovodi do funkcioniranja obalnih zajednica na točku prijelaza.

Od svih europskih zemalja, Crna Gora, odnosno crnogorska ekonomija, najviše ovisi o turizmu, pokazuju podaci istraživanja “World Travel and Tourism Council” za 2021. godinu. Prema istraživanju, crnogorski turizam čini 25,5 posto crnogorskog BDP-a.

Velika ovisnost
Ne, riječ je o manjoj ovisnosti o turizmu u odn

Više o temiIzvor:Poslovni.hr