Asfalt ili zašto se stvaraju gužve na autocesti A3 Bregana-Lipovac?

Jeste li znali da je u Hrvatskoj 2022. godine proizvedeno 2,57 milijuna tona asfalta? Ili da li je tvrtka Colas u Rijeci uvela prvi asfalt u boji? U novoj Koordinaciji pogledajte što je asfalt, gdje se sve primjenjuje te kako izgleda njegovo postavljanje.

Asfalt na autocesti Bregana-Lipovac

Ekipa Koordinacije provjerila je kako napreduju radovi na postavljanju asfalta na autocesti A3. Suženje traka za vožnju prema Bregani, odnosno Lipovcu uzrokuje zastoj i nervozu svih sudionika u prometu, a sanira se 13 km autoceste na dionici.

„Ljudi često zaboravljaju da drugi rade cijeli dan kako bi prometnice bile što sigurnije“govori Igor Škrlec, inženjer gradilišta iz tvrtke Colas Hrvatska. Radovi uključuju sanaciju tri asfaltna sloja ukupne debljine 19 cm, a ovisno o fazi, na gradilištu radi između 30 i 50 radnika te je dostupno 20 strojeva.

Asfalt i njegova primjena

Asfalt je mješavina kamenog materijala i veziva (bitumena) koji može biti cestovno-građevni ili modificirani. Moguće je koristiti različite dodatke za asfalt u boji ili ako želimo smanjiti temperaturu na kojoj se proizvodi asfalt“ističe Velimir Lacković, voditelj osiguranja kvalitete iz tvrtke Colas Hrvatska. Lacković se asfaltom bavi više od 35 godina, au Hrvatskoj je prije 15 godina uveo reciklirani asfalt.

Velimir Lacković

Tvrtka Cola dio je međunarodne grupe Colas koja je 1919. godine u Francuskoj predstavila asfalt sa svim tehničkim karakteristikama koje poznajemo i danas. Govori o prednostima i primjeni inovativnih rješenja u proizvodnji asfalta Siniša Košćakpredsjednik Uprave tvrtke Colas Hrvatska.

Puno je proizvoda koje iz Francuske možemo uvesti u Hrvatsku. Tako smo na otocima počeli koristiti tehnologiju površinske obrade. Na igralištu pored Rijeke po prvi puta ugradili smo asfalt u boji. Jedan od projekata na koji smo najponosniji asfaltiranje Pelješkog mosta i pohvala vozača Nevere koji je bio oduševljen ravnošću asfalta na kojem su i performanse auta došle do izražaja“, dodaje Košćak.

Siniša Košćak

Pogledajte kako izgleda jedan radni dan asfaltera

Splitska ekipa Koordinacije provela je jedan dan s asfalterima na županijskoj dionici ceste Graovo-Dubravica kod Skradina. Pogledajte zašto asfaltiranje na plus 40 ima veći učinak u odnosu na vjetrovito vrijeme, kako se asfalteri nose s kritikama javnosti te zašto je potrebno i pedesetak puta prevaljati cestu. Ovim šibenskim asfalterima od crnog zlata na cesti draži je samo crni rižoto u restoranu.

Koordinacija je proslavila drugi rođendan

Koordinacija, prva specijalizirana emisija o građevinarstvu, nedavno je proslavila dvije godine kontinuiranog emitiranja. Ekipa je dosad obradila 23 teme, napravila 100+ terenskih priloga po cijeloj Hrvatskoj, ali i šire te objavila 1000+ objava na društvenim mrežama.

Sadržaj možete pratiti nawww.koordinacija.hr,YouTubekanalu kao i na društvenim mrežama:Facebook,Instagram the LinkedIn.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr