Važnost podizanja svijesti o miasteniji gravis

Kao dio borbe protiv rijetkih bolesti, koalicija #Svi ujedinjeni za MG1skupina udruga i predstavnika pacijenata 2uz institucionalnu podršku argenxa organizirala je 2. lipnja prvi europski dan vijesti o miasteniji gravis. tom prilikom okupili su se predstavnici iz Belgije, Francuske, Njemačke, Grčke, Italije, Rumunjske, Poljske i Španjolske. Cilj je podići svijest o ovoj rijetkoj autoimunoj bolesti neuromišićnog sustava i njezinim posljedicama za pacijente i njihove skrbnike.

“Povećanje svijesti o miasteniji gravis nije samo širenje znanja, već i osnaživanje onih koji s njom žive. Radi se o poticanju razumijevanja među širom javnošću, poboljšanju zdravstvene skrbi, razbijanju stigme i stvaranju svijeta u kojem ljudi s MG-om mogu prosperirati. Naš cilj je poboljšati kvalitetu života pacijenata i skrbnika te smanjiti njihovo mentalno opterećenje”, zaključuju osnivači Europskog dana svijesti o miasteniji gravis.

Bolest ima velik utjecaj na društveni, profesionalni i obiteljski život pacijenata, budući da 80% njih ima poteškoće s radom, 58% se susreće s preprekama u svakodnevnim aktivnostima, a gotovo 60% teško zadovoljava obiteljske potrebe3. Kako bi se podiglo razumijevanje bolesti i poboljšao život pacijenata s miastenijom gravis, koalicija izdaje poziv na djelovanje sa šest konkretnih preporuka u Europskom parlamentu uz podršku europskih lidera.

Teret bolesti nije univerzalno shvaćen i prepoznat diljem Europe, što stvara nejednakosti u skrbi pacijenata i ostavlja mnoge od njih s nedovoljno zadovoljenim potrebama. Prvi europski dan miastenije gravis ima za cilj promijeniti ovaj status quo i početna je točka šire kampanje, u kontekstu globalnog mjeseca podizanja vijesti o MG-u. Koalicija – koja je osnovana u veljači 2023. – danas organizira događaj u Europskom parlamentu kako bi se podignula svijest društva o izazovima s kojima se svakodnevno susreću pacijenti s miastenijom gravis i podijelila konkretne prijedloge politike za EU.

“Prvi europski dan vijesti o miasteniji gravis označava važnu prekretnicu prema razumijevanju ove rijetke bolesti. Poziv na djelovanje i preporuke doprinose širem promišljanju o ulozi i dodanoj vrijednosti koju Europska unija može imati u poboljšanju života svih pacijenata s rijetkim bolestima. Naša je odgovornost osigurati da se glasovi oboljelih od rijetkih bolesti čuju i da dobiju podršku koja im je potrebna da žive svoje živote punim plućima. Stavljanjem fokusa na izazove s kojima se suočavaju oni koji žive s miastenijom gravis, možemo raditi na poboljšanju potrebne skrbi” – Istvan Ujhelyi, član Europskog parlamenta.

Koalicija #AllUnitedforMG formulirala je šest konkretnih preporuka s ciljem stvarne promjene za ljude s MG-om i za rijetke bolesti općenito:

  1. Širenje znanja i stručnosti o rijetkim bolestima i umanjivanje pogrešnih dijagnoza osiguravajući zdravstvenim radnicima poput liječnika opće prakse i specijalista, kao što su neurolozi i oftalmolozi za MG, lak pristup informativnim resursima i materijalima o bolestima.
  2. Ojačati prekograničnu suradnju u liječenju rijetkih bolesti kao što je MG, posebno osiguravajući da pacijenti s MG-om imaju pravo na naknadu za liječenje primljeno u drugoj državi članici EU-a.
  3. Osigurati uzajamno priznavanje statusa invaliditeta pacijenata s MG-om i povezanih beneficija u svim državama članicama EU-a.
  4. Podići vijest o bolestima u široj javnosti stvaranjem Europskog dana posvećenog miasteniji gravis, u suradnji s dionicima u svakoj državi članici EU.
  5. Omogućiti pacijentima i njegovateljima pristup resursima o bolesti i mogućim utjecajima na njihov svakodnevni život.
  6. Promicati stručna središta u svim državama članicama EU-a, posebno u državama članicama u kojima trenutno ne postoje.

“Poziv na djelovanje samo je prvi korak prema poboljšanju svijesti, razumijevanja i upravljanja ovom britvom bolešću. Nadamo se da će puno više europskih i nacionalnih predstavnika zdravstvenih zajednica podržati naše preporuke i pomoći nam da ih pretočimo u konkretne mjere na europskoj i nacionalnoj razini“ – Tomislav Sokol, član Europskog parlamenta.

Razumijevanje razornog i po život opasnog utjecaja miastenije gravis

MG je ozbiljna, rijetka i iscrpljujuća neuromuskularna autoimuna bolest sa složenim i kroničnim fizičkim simptomima koji slabe mišiće tijela i mogu biti potencijalno opasni po život.

Do 58% pacijenata koji boluju od MG-a moglo bi imati problema u svojim dnevnim aktivnostima5što često zahtijeva više od 50 sati6 podrške njegovatelja jedno. Točnije, 15,6% njegovatelja moralo je smanjiti svoje radno vrijeme, a do 20,8% njegovatelja moralo je odustati od plaćenog posla zbog zahtjeva njegovateljskog posla6. Nepredvidljivost i nevidljiva priroda bolesti stvara dugoročna ograničenja i za pacijenta i za njegovatelja, au nekim slučajevima može ih učiniti nesigurnijima.

“Miastenija gravis često se prvo manifestira na licu, s ranim simptomima uključujući spuštene kapke, ili može rezultirati dvostrukim ili zamućenim vidom. Osim toga, izrazi lica, govor, žvakanje, gutanje i disanje mogu biti pogođeni, kao i pokreti ruku i nogu. Što je pacijentima veći teret simptoma, to im je potrebno više pomoći njegovatelja: među pacijentima koji su najviše pogođeni MG-om, 4 od 5 zahtijevaju njegovatelja,” kaže profesor/dr. dr. Renato Mantegazza, direktor UOC IV neurologije Zaklade IRCCS Carlo Besta u Milanu. “Budući da je to rijetka bolest, neki medicinski stručnjaci nisu u potpunosti svjesni. To je frustrirajuće jer redovito rezultira pogrešnim dijagnozama, lošim upravljanjem i nesporazumima. Zato je ključno podići svijest kako bi se osigurala rana dijagnoza i pravilno liječenje. “

Značajni izazovi u svakodnevnom životu

Život s kroničnom bolešću može biti nevjerojatno težak, ne samo fizički nego i psihički. Pacijenti se često bore s tjeskobom, depresijom i drugim problemima mentalnog zdravlja dok se nose s izazovima života sa svojim stanjem. Nadalje, teret bolesti utječe i na društveni i profesionalni život pacijenata i njegovatelja. Zbog poteškoća u planiranju života često je potrebno napustiti karijeru ili promijeniti radno vrijeme, što dovodi do potencijalnih financijskih problema, ali i izolacije, frustracije i krivnje.

Prema opservacijskom istraživanju koje je provedeno380% pacijenata ima poteškoće u radu zbog

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr