Nedostatak vitamina D je katastrofa za organizam, evo posljedice

Prema istraživanjima, nemamo blizu prosječnih vrijednosti ovog vitamina. Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da je prije korona virusa 75% nas imalo manjak vitamina D, a nakon korona virusa 90%.

Koje su sve moći vitamina D – od autoimunih do malignih bolesti? Koje su preporučene dnevne doze, gdje se nalazi sve vitamin D, možete li se s njim pretjerati? Odgovori na sva pitanja za N1 dala je prof. dr. Lana Lekić, magistra farmacije.

Vitamin D nije nešto o čemu dovoljno razmišljamo. Najčešće imamo deficit upravo ovog vitamina.

“Kad kažemo deficit vitamina D, prvo nam napamet padaju kosti i koštani sustav,osteoporozaosteopenija kod žena koje su umenopauziili u fazi perimenopauze. Također, žene i djevojke koje ne mogu ostati trudne, osnovna stvar koju treba ispitati, jest razina vitamina D”, kazala jeLana Lekić.

Razina vitamina D može se vidjetivađenjem krvi, a srednja vrijednost je 75-150 nmol/l. Niske razine ovog vitamina dovode do raznih oboljenja.

“Sve ispod referentnih vrijednosti jedna je katastrofa za organizam. Po istraživanjima nemamo blizu prosječnih vrijednosti ovog vitamina. Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da je dopukovnik75% nas je bilo u deficitu vitamina D, a nakon korone 90%”, dodala je.

Dodaci prehranii obogaćivanje prehrane nije pravi put primjene vitamina D.

„Ovaj vitamin dolazi od Sunca, tj. transdermalna primjena, tj. primjena kroz kožu. Uzimamo mnogo oralnih dodataka prehrani, a studije kažu da se resorpcija kreće između 20 i 40 posto”, rekla je.

Studije vezane uz vitamin D fokusirale su se na utjecaj ovog vitamina na razne bolesti, preko kože.

prednostiuvijek su te koje povezujemo s manjkom vitamina D. Liječili smo ljude tako što smo ih fotografirali, našli oboljenje i nakon toga dali da veći dio tijela bude zahvaćen bolešću. Nakon mjeseca dana imali smo izvanredne rezultate. To je pravi put upotrebe D vitamina”, rekla je.

Osim kostiju, nedostatak ovog vitamina može izazvati i akne kod tinejdžera i utjecati na mnoge druge bolesti.

Sve kožne bolesti, pojava akni kod tinejdžera i akni u menopauzi, sve vrste psihosomatskih bolesti i bolesti poput Parkinsonove bolesti, šizofrenije, demencije, depresije, anksioznosti, kao i psorijaze, to je jednostavno nedostatak vitamina D, objasnio je Lekić. .

Također, preporuka je da svi dijabetičari i oni s problemom visokog tlaka provjere razine D vitamina. Prevencija je, kaže Lekić, najvažnija.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr