Chrome ima nove načine za zaštitu i upravljanje lozinkama

Dodatak Google Password Manager je unutar internetskog preglednika Chrome, koji već sada pamti lozinke, generira nove komplicirane alfanumeričke nizove na zahtjev korisnika te automatski otvara polja za prijavu kada je to potrebno. Ne, iste funkcije obavljaju i drugi upravitelji lozinkama, a nude i više opcija – pa će sada Google pojačati pritisak na njih unaprjeđenjem svog sustava.

Pet dodataka za Password Manager

Najavljeno je čak kućni ljubimac dodatak koji će pretvoriti Chrome u punokrvni upravitelji lozinkama. Kao prvo, Password Manager više neće biti “skriven” unutar opcija i postavki, već će se nalaziti na izdvojenom mjestu (chrome://password-manager/), a kao takva moći će dobiti i vlastitu kraticu na desktopu.

Nadalje, uskoro će ovaj dodatak dobiti podršku za biometrijsku provjeru identiteta, pa će korisnici moći odabrati skenirati lice, prst ili nekom trećom metodom koja se dodatno autentificira prilikom prijave na internetske servise. Kao i svaki pravi upravitelj lozinkom, Googleov će početi nuditi zabilješke uz lozinke, što će omogućiti korisnicima da dodaju još poneku korisnu informaciju o svojim računima, dok će sve biti zaštićeno poput lozinke.

Možda je najzanimljiviji dodatak onaj koji će vam omogućiti uvoz lozinki u Google Password Manageru iz drugih upravitelja lozinki. To će svima olakšati prijelaz s jednog rješenja na drugo, jednostavnim prijenosom zapisa u .csv formatu, što je opcija koju eksterna softverska rješenja koriste već dugi niz godina.

I konačno, putem svog upravitelja lozinkama, Google će proširiti opciju skeniranja i traženja loših, opetovano korištenih lozinki i na iOS-u. Sve navedene funkcije će u daljnjem vremenu postati dio Chromea na desktop i mobilnim platformama, ali Google za sada ne otkriva kada.

Više o temiIzvor:Bug.hr