Sve što niste znali o pročišćivačima zraka

U današnje vrijeme sve više ljudi shvaća važnost kvalitete zraka koji udišemo, pogotovo kada imamo priliku vidjeti razinu zagađenja, ne samo u svijetu, već iu cijeloj regiji.

Kako bismo poboljšali zrak koji udišemo, makar i samo u našim domovima ili uredima, pročišćivači zraka postaju sve popularniji.

Ali što zapravo rade pročistači zraka i kako nam mogu pomoći? U ovom blogu istražujemo sve što trebate znati o pročišćivačima zraka.

Funkcija pročišćivača zraka

Pročistači zraka su uređaji namijenjeni filtriranju i pročišćavanju zraka od različitih zagađivača.

Njihova primarna funkcija je uklanjanje čestica poput prašine, peludi, dlake kućnih ljubimaca, duhanskog dima, mirisa, bakterija i alergena iz zraka. Ovaj proces rezultira čistim i svježijim zrakom koji se udiše u prostoriju.

Naručite online pročišćivač zraka i već nakon jednog dana korištenja primijetit ćete razliku u kvaliteti zraka koji udišete.

Vrste pročišćivača zraka i kako rade?

Na tržištu su dostupni različiti tipovi pročišćivača zraka. Najčešće vrste uključuju:

  • Čistači s HEPA filterima – HEPA filtri (High-Efficiency Particulate Air) su najpopularniji i najučinkovitiji filtri za pročišćavanje zraka. Mogu uhvatiti veličinu čestice od samo 0,3 mikrona s učinkovitošću od preko 99%. Ovi filtri su posebno učinkoviti u uklanjanju alergena kao što su pelud, prašina i dlaka kućnih ljubimaca;
  • Ionizatori zraka – Ovi pročistači koriste električnu energiju za stvaranje iona koji se vežu za čestice u zraku i otežavaju im plutanje. Zbog toga se čestice talože na podu ili drugim površinama, a zrak postaje čisti. Ne, važno je napomenuti da ionizatori mogu proizvoditi ozon kao nusprodukt, stoga je potrebno pažljivo odabrati uređaj koji zadovoljava sigurnosne standarde;
  • Filtri s aktivnim ugljenom – koriste se za adsorpciju i uklanjanje plinova, mirisa i kemikalija iz zraka. Aktivni ugljen ima poroznu strukturu koja može učinkovito vezati molekule zagađivača.

Pozitivni učinci pročišćivača zraka

Korištenje pročišćivača zraka može imati brojne pozitivne učinke na zdravlje i dobrobit ljudi. Ovo su neki od njih:

  • Smanjenje alergija – Pročistači zraka mogu učinkovito ukloniti alergene poput peludi, prašine i dlake kućnih ljubimaca iz zraka. Može smanjiti simptome alergije i olakšati uklanjanje osoba koje pate od alergijskih reakcija;
  • Uklanjanje onečišćenja uključujući duhanski dim, neugodne mirise, kemikalije i štetne čestice. To rezultira čistim i svježijim zrakom u prostoru.
  • Poboljšanje kvalitete sna – Čist zrak u spavaćoj sobi može poboljšati kvalitetu sna. Uklanjanje iritansa i alergena može smanjiti noćne simptome alergije i olakšati disanje noću.

Jesu li pročistači zraka štetni za okoliš?

Pročistači zraka, kao i većina uređaja, imaju određeni utjecaj na okoliš. Međutim, njihov se utjecaj može smatrati zanemarivim u usporedbi s prednostima koje omogućuju poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima. Evo nekoliko činjenica o utjecaju pročišćivača zraka na okoliš:

  • Potrošnja energije – Pročišćivači zraka zahtijevaju električnu energiju za rad. Potrošnja energije ovisi o modelu uređaja i njegovoj učinkovitosti. Kako biste smanjili potrošnju energije, možete odabrati energetski učinkovite modele ili koristiti pročistače zraka s funkcijom automatskog isključivanja;
  • Emisija ozona – Neki pročišćivači, posebno oni koji koriste ionizaciju, mogu proizvesti ozon kao nusprodukt. Ozon može biti štetan za zdravlje ako se udiše u velikim količinama. Međutim, mnogi moderni pročistači zraka s ionizatorima imaju sigurnosne mehanizme i postavke koje ograničavaju emisiju ozona na sigurne razine. Prilikom odabira pročistača zraka preporuča se obratiti pozornost na oznaku ili certifikat koji potvrđuje da uređaj zadovoljava sigurnosne standarde.
  • Održavanje i recikliranje – može zahtijevati redovito održavanje, poput mijenjanja filtera. Pravilno odlaganje starih filtera ili uređaja važno je za planiranje onečišćenja okoliša. Obavezno slijedite upute proizvođača za održavanje i recikliranje kako biste smanjili negativan utjecaj na okoliš.

Važno je napomenuti da je ukupni utjecaj pročišćivača zraka na okoliš način u usporedbi s drugim čimbenicima onečišćenja zraka, kao što su industrijske emisije i promet. Kada se pravilno koriste i održavaju, pročišćivači zraka mogu biti korisni alati za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima, što može doprinijeti boljem ljudskom zdravlju.

Pristupačnost pročišćivača zraka za prosječnog potrošača

Pristupnost pročišćivača zraka može varirati ovisno o različitim čimbenicima kao što su marka, model, tehnologija i dodatne značajke. Međutim, postoje opcije koje su pristupačnije i dostupne za svačiji budžet.

Prvo, važno je napomenuti da su pročistači zraka dugoročna investicija za poboljšanje kvalitete zraka u vašem domu. Kvalitetan pročišćivač zraka može trajati mnogo godina, pružajući kontinuiranu filtraciju zraka i stvarajući čistoću i zdravu atmosferu.

Cijene pročišćivača zraka mogu varirati od nekoliko desetaka eura do nekoliko stotina pa čak i tisuća eura, ovisno o karakteristikama uređaja.

Međutim, postoji širok raspon dostupnih čitača zraka u različitim cjenovnim razredima. Potrebno je pronaći ravnotežu između kvalitete, funkcionalnosti i proračuna. Postoje marke i modeli koji nude dobru vrijednost za novac, a istovremeno učinkovito pročišćavaju zrak.

Prije kupnje preporučuje se istražiti i usporediti različite modele, pročitati recenzije i posavjetovati se sa stručnjacima.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr