Poznati su pobjednici sedam generacija HT-ova programa Generacija SADA

Odabrani su pobjednici sedam Generacije NOW, nacionalnog programa obrazovanja djece i mladih, koji provodi Hrvatski Telekom u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). U ovogodišnjem programu sudjelovale su 142 obrazovne ustanove iz raznih dijelova Hrvatske, a timovi učenika osnovnih i srednjih škola pokazali su veliku kreativnost, originalnost, kritičko promišljanje i zavidnu primjenu stečenog tehničkog znanja koja nadmašuje njihove godine.

Tema ovogodišnjeg programa bile su ‘Zelene tehnologije’ te kako moderne tehnologije povezati s ekologijom i održivošću. U finale je ušlo 18 najboljih timova koji su prezentirali svoje radove žiriju i ostalim sudionicima događaja.

Prema odluci stručnog žirija najbolji rad u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole je ‘Pametna kišna krila’ (OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb), koja je razvila projekt pametnog navodnjavanja vrtova. U kategoriji petog do osmog razreda najboljim je proglašen projekt ‘Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu’ (OŠ Rude, Samobor) koji je osmislio funkcionalni sustav savjesnijeg i učinkovitog upravljanja vodom.

Najbolji rad u kategoriji srednjih škola je ‘Klicomat’ (Tehnička škola Daruvar, Daruvar).

‘Pametna kišna krila’ rade autonomno, a uključuju se samo kada je to potrebno kako bi uvjeti za uzgoj bili optimalni, ali uz štednju vode i energije. Idealni uvjeti uzgoja pojedinih poljoprivrednih kultura određeni su uz pomoć umjetne inteligencije. Sustav se sastoji od tri dijela: bazne stanice za mjerenje, pumpe za vodu i kišnih krila koja raspršuju vodu.

Ideja projekta ‘Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu’ je kako u kućanstvima izgraditi sustave za racionalno korištenje vode. Model simulira kućnu instalaciju s priključkom na pitku vodu, sa spremnicima za kišnicu te za prljavu vodu u koji ulazi voda iz perilice rublja, perilice suđa i umivaonika, a koristi se dalje za ispiranje WC-a. Upravljački sustav prati razine spremnika i automatski odlučuje koju vodu koristiti za koju namjenu.

Projekt ‘Klicomat’ je uređaj koji svakoj osobi omogućuje da na jednostavan, ekonomičan i automatiziran način kod kuće uzgaja klice koje imaju bogat nutritivni sastav. Klicomat je opremljen s više raznovrsnih senzora i regulatora pritiska koji osiguravaju učinkovit uzgoj dajući precizne podatke o važnim uvjetima – vlazi, temperaturi i vremenu potrebnom za potpuni uzgoj.

„Fenomenalno i inspirativno je vidjeti što su sve današnji osnovno- i srednjoškolci sposobni osmisliti, a još je važnije da se svoje ideje uspješno pretvaraju u konkretne, funkcionalne projekte s jasnom i primjenom i svrhom. Ovogodišnji projekti pod temom ‘Zelene tehnologije’ pružili su sjajna rješenja koja povezuju napredne tehnologije s ekologijom i održivošću. Uvijek nas iznova veseli vidjeti inovativna razmišljanja mladih STEM talenata i ponosni smo da naš program Generacije NOW omogućuje stjecanje praktičnih znanja i iskustava koja će im pomoći na putu ostvarenja njihovih potencijala”, rekao je Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik žirija.

U prethodnih sedam godina suradnje s Hrvatskim Telekomom pokazali smo da je Generacija NOW najveća primjena tehnologije Interneta stvari u području obrazovanja u Hrvatskoj. Samo u ovoj školskoj godini uključili smo više od 140 škola i drugih edukativnih institucija te više od 1400 učenika i učenika koji su imali priliku koristiti moderne tehnologije s ciljem unapređenja njihovih kompetencija u području internetskih stvari, digitalnih tehnologija, problema rješavanja, timskog rada i prezentacijskih vještina. . Kroz projekt smo u ovoj godini educirali više od 150 mentora koji su svojim učenicima prenosili stečena znanja o tome kako iskoristiti tehnologiju za pretvaranje vlastitih ideja u prototip uređaja čime su učenici postali stvaratelji vlastitih rješenja, a ne samo konzumenti tehnologije. Završni radovi koje su učenici stvorili vrlo su zanimljivi, kreativni i kompleksni te nas veseli vidjeti što se sve može postići primjenom tehnologije i kroz edukaciju motiviranih mentora i njihovih učenika”, rekao je Paolo Zenzerović, direktor IRIM-a.

Ostali članovi ovogodišnjeg žirija koji je okupio bili su istaknuti članovi poslovnog i obrazovnog sektora, poduzetnici i znanstvenici: Dejan Donev, direktor Sektora digitalnog poslovanja u Erste banci, Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku ​​i informacijske tehnologije u Hrvatskom Telekomu, Gordan Gledec , Fakultet elektrotehnike i računarstva, Josipa Majić, suosnivačica fintecha Revuto, Mislav Malenica, osnivač i direktor AI startupa Mindsmiths i predsjednik CroAI udruge i Mato N.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr