Strah od recesije povećava potražnju za investicijskim zlatom – je li sada pravo vrijeme za ulaganje?

Investicijsko zlato u fizičkom obliku standardiziranih zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće smatra se tradicionalnom zaštitom vrijednosti imovine od inflacije i recesije pa se ne čudi što potražnja za žutim plemenitim metalom trenutno raste u svijetu, ali iu Hrvatskoj. Strah od pojave nove recesije sve je rašireniji, a ne radi se o iracionalnom strahu, pokazuju i podaci iz Njemačke da je nedavno službeno ušla u recesiju, što nije dobra vijest za ostatak Europe.

Osim moguće pojave nove globalne recesije, ulagači i štediše okreću se zlatu i zbog visoka inflacija koji iz dana u dan smanjuje vrijednost novca. Zbog inflacije se ne isplati držati veće količine novca na bankovnim računima jer kamate na štednju nisu dovoljne da pokriju gubitak vrijednosti novca, pa sve veći broj štediša traži spas u ulaganju u realnu imovinu kao npr. zlato ili nekretnine.

Nesigurna vremena će potrajati

Da je pred nama nova recesija, smatra Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata i ekonomski analitičar: “Problem visoke inflacije je već neko vrijeme i većina građana je svjesna da njihov novac koji stoji u banci zbog toga samo gubi vrijednost, ali sad se pojavljuje nova opasnost, a to je usporavanje gospodarske aktivnosti i pojava recesije. Trendovi sa zapada pokazuju da je recesija i kod nas vrlo izgledna i za nju se treba pripremiti na vrijeme”, tvrdi Kokanović te dodajte kako je upravo zbog toga iu Hrvatskoj porasla potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima:

“Investicijsko zlato kroz povijest je nebrojeno puta poslužilo kao dobra zaštita vrijednosti u razdobljima visoke inflacije i ekonomskih kriza. Primjerice, za vrijeme Velike recesije, od 2007. do 2011. godine cijena zlata narasla je za više od 200%, što je mnogima koji su na vrijeme uložili donijelo sigurnost u nesigurnim vremenima, ali i pozamašan prinos. Mnogi ulagači očekuju sličan scenarij u narednim godinama pa bilježimo rast interesa za zlatnim polugama i zlatnicima u Hrvatskoj.”

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata

Zašto je zlato zaštita od recesije?

Glavni razlog zbog kojeg se rastući broj štediša i investitora okreće zlato treba tražiti u njegovoj isplativosti. Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je 20 godina u prosjeku rasla više od 8,5% godišnje, što je daleko više nego kamate na štednju u banci, ali i nego povrati na mnoge druge oblike ulaganja. Rast cijene zlata najizraženiji je u pravilu upravo za vrijeme ekonomskih kriza.

Osim visokog prinosa, investicijsko zlato u fizičkom obliku mnogima je privlačno jer je potpuno oslobođeno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sav prihod od ulaganja ostaje investitoru, bez ikakvih obveza prema državi. Osim toga, zlatne poluge i zlatnici lako su prenosivi i lako unovčivi po trenutnom tečaju bilo gdje u svijetu, što osigurava visoku razinu neovisnosti. Upravo je ta neovisnost važna mnogim štedišama u razdobljima ekonomske nestabilnosti kada i banke mogu biti rizične za skladištenje vlastitog kapitala.

Gdje i kako kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer vodećih europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa. Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili putem webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija čuvanja zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće

U asortimanu Centra Zlata moguće je pronaći proizvode raznih veličina – od najmanjeg od jednog grama do najvećeg od jednog kilograma – tako da za svakoga ima nešto, bez obzira na platežnu moć pojedinca. Svaki proizvod od investicijskog zlata ima transparentno naznačenu otkupnu i otkupnu cijenu, a prosječna razlika kod najprodavanijih proizvoda obično je između 1% i 4%.

Ako želite zaštititi svoje ušteđevine od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na [email protected]najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj kliknite na link: Webshop Centra Zlata.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr