U Zagrebu pokupljuje vodu, direktor Vodoopskrbe objavio je i datum

Blažević je pojasnio da se još uvijek rade izračuni, ali i da će u studenom to vijeće usvojiti nove smjernice za izračun cijena vodnih usluga, kojima će se od početka sljedeće godine morati prilagoditi svi vodovodi u Hrvatskoj.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) Marko Blažević najavio je u petak da će planirano poskupljenje cijena vode u Zagrebu biti najkasnije 1. siječnja 2024. godine, istaknuvši da će se u pregovorima s Vijećem za vodne usluge pokušati ostvariti i ranije.

“Konkretne datume još nemamo, no u kontaktima s Vijećem za vodne usluge, i dalje se nastoji dobiti povećanje cijena”, rekao je Blažević na konferenciji za medije u Zagrebačkom holdingu.

Rekao je da odgovara na novinarska pitanja kada se može očekivati ​​odobrenje Vijeća za vodne usluge za poskupljenje vode u Zagrebu. To je vijeće u ožujku ove godine zaustavilo podizanje cijena, a nakon toga su s tom gradskom tvrtkom nastavili razgovore oko izračuna novih cijena.

Blažević je pojasnio da se još uvijek rade izračuni, ali i da će u studenom to vijeće usvojiti nove smjernice za izračun cijena vodnih usluga, kojima će se od početka sljedeće godine morati prilagoditi svi vodovodi u Hrvatskoj.

“S tim da pokušavamo možda i ove godine uspjeti doći do otkupa. Ali još nemamo konkretne datume. Dakle, najkasnije 1. siječnja, a možda i ranije«, rekao je Blažević, ponovivši kako motivi i ciljevi poskupljenja radi poboljšanja sustava održavanja i smanjenja gubitaka i dalje postoje.

Osvrnuo se na puknuće vodovodne cijevi u Novom Zagrebu, istaknuvši da ona nije pukla, već je oštećena tijekom radova na popravku toplovoda.

“Izvođač koji radi na toplovodu prilikom iskopa oštetio je naše cijev. U roku od nekoliko minuta došli smo na teren, u jedno 20 do 30 minuta zaustavljeno je istjecanje vode, a sada se ispumpava voda iz polova koji je iskopan za toplovodne cijev”, rekao je Blažević.

Sama sanacija cijevi bit će nastavljena tijekom dana.

Digitalno plaćanje Holdingovih računa

Zagrebački holding je na konferenciji za medije predstavio nove, digitalne mogućnosti plaćanja računa za građane.

Voditeljica sektora za odnose s korisnicima Kristina Šalković istaknula je kako se od sada svi računi koje Holding i njegove podružnice izdaju građanima mogu bez naknade platiti putem aplikacije Keks Pay.

“Riječ je o računima za Gradska groblja, objedinjenom računu Zagrebačkog holdinga, Vodoopskrbe i odvodnje Gradske plinare”, istaknuo je Šaković.

Napomenula je da se time pojednostavljuje plaćanje računa za iste građane, a ova će usluga Holdinga donijeti smanjenje operativnih troškova ispisa i slanja fizičkih uplatnica građana, a time će se pridonijeti i zaštititi okoliš.

Napomenula je da je do sada, s obzirom da je u zadnjih godinu dana putem te aplikacije mogla platiti samo jedan od tih računa, aplikaciju za tu svrhu koristilo je 4 i pol tisuće korisnika. U posljednja dva tjedna je zbog ovog unaprijeđenja zaprimljeno još 5 tisuća zahtjeva za digitalnim plaćanjem putem te aplikacije.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr