Potražnja za radom i dalje rekordna, ali u pojedinim djelatnostima primjetan je pad zapošljavanja

Na MojPosao platformama, web straniciMojPosaoi mobilnoj aplikacijiPosLovacu prvih 6 mjeseci 2023. objavljeno jeviše od 50 tisuća natječaja za posaošto predstavlja rast od 8% u odnosu na prošlu godinu.

Na oglase je pristigloviše od 700.000 prijavakandidata za posao, koji je na razini prošle godine.

Time je nastavljen pozitivan trendrekordne potražnje za radomkoji je započeo u drugoj polovici 2021. godine.

Osjetan pad potražnje za IT stručnjacima

Analizom cjelokupnog tržišta rada otkrivamo kako je uspros rastu u ukupnom broju objavljenih oglasa za posao u određenim djelatnostima i kategorijama zanimanja zabilježen pad potražnje za radnom snagom u odnosu na prošlu godinu.

U prvom redu se to odnosi na sektor IT-a i telekomunikacija, gdje jeobjavljeno tridesetak nakon manje oglasanego u istom razdoblju lani, što je u skladu s globalnim padom potražnje za stručnjacima tog profila. Primjetan je i pad potražnje za radnicima u djelatnosti Turizma, odnosno u kategoriji Graditeljstvo, geodezija i geologija.

S druge strane, u sektoru Prodaja i sektoru Montaže, održavanja i popravaka bilježi se porast potražnje za radnom snagom.

„Velika kriza koja potresa globalnu IT industriju, a koja je izazvala masovna otpuštanja u tvrtkama poput Facebooka i LinkedINa, uzrokovala je konsolidaciju IT tržišta rada u cijelom svijetu, pa tako iu Hrvatskoj. Primjetan je i pad potražnje za radnicima u Turizmu, no tu su se, vjerujemo, poslodavci ipak snašli. Primjerice, pronalaskom kandidata putem našeg online sajma poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr te zapošljavanje većeg broja stranih radnika posredstvom agencije. Zanimljiv je pad broja oglasa za poslove u Graditeljstvu, gdje su pale investicije, smanjio se broj prodajnih transakcija, no cijene nekretnina nastavile su rasti u prvoj polovici 2023. godine.ističe Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

Najtraženiji trgovci, konobari i skladištari

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2023. godinei dalje pronalazimo u području Prodaje te Turizma i ugostiteljstva.

Također, zahvaljujući osjetnom porastu potražnje za radnom snagom u sektoru prodaje (+10% u odnosu na prošli kvartal), u toj je kategoriji objavljena gotovo petina (19%) svih natječaja za posao u prvoj polovici godine. S druge strane, broj oglasa za slobodna radna mjesta objavljenih u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo bio je nešto manji u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (-8%).

Najveća ponuda zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

  • Prodaja (trgovina)– 19% oglasa
  • Turizam i ugostiteljstvo– 16% oglasa
  • Proizvodnja i zanatske usluge– 11% oglasa

*U jednom oglasu/životopisu moguće je označiti više kategorija zaposlenja

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2023.bila su: prodavač (trgovac), konobar (barmen), skladištar, vozač, kuhar te knjigovođa.

Tri od četiri oglasa su za rad na neodređeno

S obzirom na vrstu zaposlenja, u prvoj polovici 2023. godine oglasi za rad na neodređeno činili su čak 76% ukupnog broja oglasa, što je nešto više u odnosu na prethodnu godinu (+1%). Oglasa za rad na određeno bilo je 51%, što je 3% manje nego 2022. godine. Djelatnici za sezonski posao tražili su se u 7% oglasa, dok se 3% oglasa odnosilo na studentske poslove.

Tijekom početka 2023.poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom– u 54% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

Svaki drugi oglas je za posao u Zagrebu

Svaki drugi oglas za posao (50%) odnosio se na Zagrebačku i Zagrebačku županiju, nakon čega slijede priobalne županije: Splitsko – Dalmatinska (14%), Primorsko-goranska (14%) te Istarska županija (11%).

Stanje tržišta rada u sektoru turizma

U prvih 6 mjeseci ove godine objavljeno jeviše od 6000 oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvošto predstavlja udio od 16% u ukupnom broju objavljenih natječaja za posao, i to je druga najzastupljenija kategorija na portalu MojPosao.

Najtraženija zanimanja u turizmu ove su godine (kao i prijašnjih) bila: konobar, kuhar, recepcioner, pomoćni kuhar, pomoćni kuhar i sobar.

I dok, sveukupno gledano, oglasi u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji čine polovinu svih oglasa za posao objavljenih na MojPosao, ako promatramo samo kategoriju Turizam i ugostiteljstvo, na Zagreb ‘otpada’ 31% oglasa objavljenih u toj kategoriji.

Slijede priobalne županije: Splitsko-dalmatinska (20%), Primorsko-goranska (15%), Istarska (14%) te

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr