Hrvatski ENC uskoro će važiti iu Srbiji, kao i obratno

Hrvatske autoceste potpisale su Memorandum o poslovnoj suradnji s JP Putevi Srbije, pa će od rujna naplatni sustavi za cestarine dvije zemlje biti spojeni, olakšavajući promet autocestama

Hrvatske autoceste potpisale su ovoga četvrtka s tvrtkom JP Putevi Srbije Memorandum o poslovnoj suradnji, s ciljem unapređenja i jačanja zajedničke suradnje u području razvoja suvremene mreže autocesta, interoperabilnosti elektronske naplate cestarine, sigurnosti na autocestama i zaštite okoliša. Nakon potpisane suradnje s JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, ovo je drugi Memorandum o regionalnoj suradnji na području prometne infrastrukture, koji je potpisao HAC.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Ovim Memorandumom otvara se put kojim se definira buduća suradnja kroz unaprjeđenja i razmjene iskustava u području primjene tehnologije, softverskih rješenja i programa, razmjene usvojenih informacija i dokumenata, u području projektiranja, građenja, upravljanja i održavanja autocesta. Memorandum je temelj za uvođenje interoperabilnosti elektroničkih sustava naplate cestarine, što znači da će u budućnosti biti olakšan promet hrvatskim vozačima kroz Srbiju i obratno.

Vozači iz Srbije i Hrvatske od rujna će u obje ove zemlje prolaziti kroz naplatne postaje na autocestama bez čekanja, tj. korištenjem ENC uređaja. Oni s hrvatskim uređajima to će nesmetano činiti u Srbiji, a oni sa srbijanskim uređajima u Hrvatskoj.

Više o temiIzvor:Bug.hr