Sam Altman iz OpenAI-ja na burzi će tražiti kapital za svoj nuklearni start-up Oklo

Biti povezan samo s jednom tehnologijom koja može do neprepoznatljivosti izmijeniti svijet i način na koji živimo i radimo, za Sama Altamana, osnivač i izvršni direktor OpenAI-ja, kao da to nije dovoljno. Altman je i predsjednik Upravnog odbora tvrtke u redunuklearni start-up specijaliziran za proizvodnju mikroreaktora za nuklearnu fiziku.

A Oklo je najavio izlazak na berzu, ne putem IPO-a, već radi spajanjem s drugom tvrtkom, AltC Acquistion Corp., tvrtkom za stjecanje posebnih namjena koje je Altman suosnivao s Michaelom Kleinom, bivšim izvršnim direktorom Globalnog bankarstva u Citigroupu. . Kapital koji Oklo prikuplja IPO-om namijenjen je jačanju opskrbnog lanca i procesu nabave te izgradnje pilot proizvodnog pogona za svoj reaktor koji naziva Aurora. Naime, Oklo pokušava reproducirati proces nuklearne fisije koji se događa u nuklearnim elektranama, s puno manjim reaktorima, a to bi, ako uspije, mogla biti prekretnica u proizvodnji velikih količina električne energije. Gotovo tamo gdje uobičajeni sustavi prijenosa ne dolaze.

AI i čista energija

Altman je zasad svjetske javnosti najpoznatiji OpenAI poduzeće koje je razvilo ChatGPT chatbot zaokupio je veliku javnost krajem prošle godine, ali Altman je pomalo i filozof s vizijom budućnosti koja spaja jednu tehnologiju, već dvije: umjetnu inteligenciju i čistu energiju.

– Vjerujem da budućnost može biti radikalno bolja od sadašnjosti, a za to su nam zapravo potrebne samo dvije stvari – jeftiniji izvori energije i smanjenje troškova razvoja umjetne inteligencije. Ako ga dobijemo, bit ćemo prilično iznenađeni koliko je drugačija budućnost moguća – rekao je Altman u razgovoru za američke medije.

Oklo su 2013. godine osnovali Caroline Cochran, trenutačno glavna operativna direktorica Okla, i Jacob DeWitte, njezin glavni izvršni direktor. Inače, oboje su započeli rad na MIT-u. Altman se uključio 2013. godine. Do sada je tvrtka prikupila oko 50 milijuna dolara, javna ponuda trebala bi donijeti dodatnih 500 milijuna dolara, za koje Oklo kaže da planira upotrijebiti za izgradnju svog prvog mikroreaktora.

Minireaktor Okla zamišljen je kao mala građevina koja izgledom podsjeća na planinsku kuću koja proizvodi električnu energiju po principu nuklearne fizike bez stvaranja nuklearnog otpada, a koja bi se, i to je najbolje, pogonila otpadom iz postojećih nuklearnih elektrana. .

Energija za milijarde godina

Oklo je već osigurao dozvolu Ministarstva energetike SAD-a za izgradnju svog prvog mikroreaktora u Nacionalnom laboratoriju Idahoa, koji vodi nacionalno nuklearno istraživačko središte, za koje tvrtka očekuje da će biti operativna do 2026. ili 2027. Odjel se također obvezao osigurati Oklo s istrošenim nuklearnim gorivom za napajanje vašeg mikroreaktora.

Osim u Oklu, Altman je uložio i nuklearnu energiju Helion, a sam Microsoft nedavno je pristao kupovati

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr