Tečaj eura prema dolaru skočio na najviše razine u 16 mjeseci

Na svjetskim je tržištima tečaj eura prema dolaru prošloga tjedna skočio više od 2 postona najviše razine u 16 mjeseci, jer inflacija u SAD-u pada, pa ulagači očekuju da će američki Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

Dolarov indekskoji pokazuje kretanje američkih vrijednosti prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošlog tjedna 2,3 posto, na 99,96 bodova, blizu najniže razine u 15 mjeseci.

Pritom je tečaj dolara prema europskoj vrijednosti skliznuo 2,4 posto, pa je cijena eura dosegnula je 1,1227 dolarau jednom trenutku i 1,1245 dolara, najviši nivo u 16 mjeseci.

Cijena dolara pala je i prema japanskoj vrijednosti, za 2,4 posto, na 138,80 jena.

Dolar se našao pod pritiskom nakon niza podataka koji pokazuju da inflacija u SAD-u popušta. Među ostalim, prošloga tjedna objavljeno je da su potrošačke cijene u lipnju poraste 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini poraste 3 posto, najmanje od početka 2021. godine.

Objavljeno je i da su proizvođačke cijene u lipnju porasle samo 0,1 posto na godišnjoj razini, što je njihov najveći rast još od polovice 2020. godine.

Sve su to bolji podaci nego što su analitičari očekivali, pa su učvrstili uvjerenje da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje već više od godinu dana.

Na sjednici u lipnju čelnici Feda su ostavili nepromijenjene kamatne stope dok se ne vidi kako će trenutno zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo i inflaciju. Nekoliko dužnosnika Feda reklo je da će se kamatne stope morati dodatno povećati kako bi se obuzdala inflacija, ali da se ciklus povećanja kamata približi kraju.

Na tržištu se novac procjenjuje da postoji više od 90 posto izgleda da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova. Ne, većina analitičara smatra i da će to biti posljednje povećanje u ovoj godini. Zbog svega toga, indeks dolara zabilježio je prošloga tjedna najveći tjedan u ovoj godini.

S druge strane, euro je snažno ojačao jer se očekuje smanjenje razlika između kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni. Naime, analitičari smatraju da hoće Europska središnja banka

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr