Ovi mali koraci mogu transformirati životni stil cijele obitelji

Ljudi često odustaju od uvođenja zdravih promjena zbog duboko ukorijenjenih navika i obrazaca ponašanja koji se teško odriču, poput prekomjerne konzumacije šećera ili nedostatka tjelesne aktivnosti. Imaju nerealna očekivanja o brzini i jednostavnosti uvođenja tih promjena ili im nedostaje podrška okoline, što negativno utječe na njihovu motivaciju i samopouzdanje. Osim toga, u današnje vrijeme kada smo pretrpani obavezama i nedostaje nam vremena, uvođenje zdravih navika može zahtijevati dodatni napor i organizaciju, kojima se ne možete posvetiti.

Kako bi obiteljima olakšali cijeli proces, javnozdravstveni program PETICA – igrom do zdravlja i projekt Vrtim Zdravi Film pokrenuli su edukativnu inicijativu Inkubator motivatora. Po završetku svog iza sebe ostavila je mnoge edukativno-inspirativne materijale, među glavnima video zapisi vodećih hrvatskih stručnjaka, koju možemo vratiti kada nam je potrebna motivacija i stručni savjet za pridržavanje zdravih navika.

Pravilna prehrana je pola djetetovog zdravlja

Liječnica Alemka Jaklin Kekez za Inkubator Motivator objasnila je kako grickanje, kao i prekomjerno ispijanje toplih napitaka, negativno utječe na prehrambene navike najmlađih članova obitelji te zašto mnoga djeca danas ne poznaju osjećaj sitosti.

Suočeni s pandemijom pretilosti u dječjoj dobi, objasnio je Kekez, roditelji moraju obratiti pozornost na to što njihova djeca unose u svoje tijelo, od unosa dovoljno vode do hranjive hrane. Također je savjetovala planiranje međubroka, izbjegavanje kupnje brže hrane ili pekarskih proizvoda u slučaju potrebe. Kako to izgleda pokazala je nutricionistica Sara Cobal koja radi na prevenciji pretilosti kod djece školske dobi u sklopu programa PETICA – igrom do zdravlja Tanjur pravilne prehrane i pokazao zašto je važno da djeca svakodnevno unose preporučene količine prehrambenih sastojaka. Dotaknula se i važnosti poznavanja razlike između pojmova dio ja serviranje, koji će utjecati na način na koji promatramo koncept pravilne i uravnotežene prehrane. Njihovi su savjeti dostupni u prva dva videa na PETICA – igrom do zdravlja.

Tjelesna aktivnost zajednički je projekt cijele obitelji

Kineziologinja Sanja Šalaj smatra da je projekt tjelesne aktivnosti na kojem bi trebala raditi čitava obitelj, zbog čega je važno da roditelji djecu motiviraju i potiču vlastitim pozitivnim primjerima. U obrazovnom videu Šalaj je objasnila kako tjelesna aktivnost doprinosi dobrom raspoloženju i prevenciji depresije te anksioznostiu nadi da će ova informacija potaknuti roditelje na uključivanje tjelesne aktivnosti u svakodnevnu rutinu cijele obitelji.

Osim pravilne prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti, djeci je potreban odmor tijekom kojeg će se oporaviti od dnevnih izazova te tražiti naučene informacije i vještine. Maša Malenica, pedijatrica koja je specijalizirala dječju neurologiju, u jednom od Inkubator Motivator video govorila je o važnosti kvalitetne rutine sna te svim distraktorima koji ometaju djecu za vrijeme odmora. Ovisno o dobnoj skupini, preporučila je miran okoliš spavaće sobe, ugašene ekrane pametnih uređaja, kao i bavljenje opuštajućim aktivnostima poput čitanja knjiga, tik prije spavanja.

Naravno, većina nas već zna koliko je važno unijeti „zdrave“ promjene u rutinu cijelih obitelji, ali se teško pridržavamo svojih odluka. Umjesto mijenjanja cijele rutine, pametnije je praviti postupne promjene kako bismo lakše prihvatili nove navike. Alati kojima se svi roditelji mogu koristiti su pohvale i nagradekojima se djeci pokazuje da je njihov trud prepoznat i cijenjen, tvrdi sociolog Bruno Šimleša.

Edukativna inicijativa Inkubator Motivator nadogradnja je projekt Vrtim Zdravi Film, koji je do sada dosegnuo 85.000 djece, od kojih je u školskoj godini 2022./23. sudjelovalo 18 000 učenika iz 192 škole.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr