Otvoreno pismo: Pisci traže da se njihova djela prestanu koristiti u razvoju umjetne inteligencije

Milijuni zaštićenih knjiga, članaka, eseja i poezije svojevrsni su ‘hrana’ AI sustavima, a za te obroke, stoji u pismu, nitko ne ispostavlja račun

Umjetna inteligencija stala je na žulj poznatim piscima koji su se odlučili udružiti i poslati otvoreno pismo izvršnim direktorima tehnoloških divova. Problem je što se AI tehnologija sve više usavršava te je sposobna izbaciti tekst oponašajući stil nekog pisca.

Tako, primjerice, ako korisnik zatraži tekst inspiriran određenim autorima, npr Margaret Atwood ili Suzanne Collinsprogram je sposoban izbaciti čitave odlomke sa stilom koji zastrašujuće nalikuje onome traženih autora, jer ih se trenira upravo na njihovim djelima.

Autori, i to njih osam tisuća (uključujući i spomenute) sastavio je pismo nazvano ‘Otvoreno pismo Udruženja autora liderima Generative AI’ u kojem izvršni direktori tvrtki OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI, IBM i Microsoft traže odštetu te se od njih traži dopuštenje za korištenje njihovih tekstova.

Šteta piscima

Kako tvrde, generativne AI tehnologije kreirane su na jezičnim modelima koji svoje postojanje duguju upravo njihovim djelima. Milijuni zaštićenih knjiga, članaka, eseja i poezije svojevrsni su ‘hrana’ AI sustavima, a za te obroke, nastavljaju, nitko im ne ispostavlja račun.

– Trošite milijarde dolara za razvoj AI tehnologije. Bilo bi pošteno da nam date naknadu za korištenje naših tekstova, bez kojih bi umjetna inteligencija bila banalna i krajnje ograničena – poručili su autori, dodavši da je treniranje umjetne inteligencije na njihovom radu ne samo nezakonito, već šteti i profesionalnim piscima.

Rezultat ugrađivanja tekstova u sustave omogućuje generativnoj umjetnoj inteligenciji da tržište preplavi srednjim, strojno napisanim knjigama, p

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr