Što sve trebate znati o Javnom pozivu za energetsku obnovu

Složenost postupka prijave i ishođenja bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća/višestambenih zgrada u okviru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije za zanemariti.

Moguće je ishoditi od 40 – 80% bespovratnih sredstava za energetsku obnovu (fasada, krov, stolarija) + OIE (sunčana elektrana, dizalica topline).

Javni poziv za obiteljske kuće izlazi u listopadu, a za višestambene zgrade u prosincu 2023. godine, ukupna alokacija je 225 mil. €.

Više smo saznali u razgovoru s ekipom https://www.obnovi.hr/.

Kada kreću prijave Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za bespovratna sredstva za energetsku obnovu?

Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća te ugradnju obnovljivih izvora energije objavit će se u listopadu 2023., dok se Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada planira objaviti krajem 2023. godine.

Ukupna alokacija iznosi 225 mil. €, od čega je 120 mil. € predviđeno za energetsku obnovu obiteljskih kuća, 80 mil. € za energetsku obnovu višestambenih zgrada, dok preostalih 25 mil. € odlazi na mjere za uklanjanje energetskog siromaštva.

Koje sve pogodnosti građani mogu dobiti prijavom?

(Su)vlasnici obiteljskih kuća mogu ostvariti od 40% – 80% bespovratnih sredstava za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće (vanjski zidovi, izolacija krova, zamjena vanjske stolarije) te za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (solarni paneli, dizalica topline).

Za višestambenu zgradu je za iste mjere moguće ostvariti od 60% – 80% bespovratnih sredstava.

Kome biste posebno preporučili prijavu?

Energetska obnova putem bespovratnih sredstava idealna je prilika za sve koji planiraju obnoviti vlastitu nekretninu, a financijska računica im je predstavljala izazov. Osim ušteda u režijama, poboljšanja kvalitete života, ne zaboravimo napomenuti da se energetskom obnovom tržišna vrijednost nekretnine povećava za minimalno 15% u odnosu na stanje prije energetske obnove.

Koliko je priprema dokumentacije komplicirana? Što je sve potrebno?

Priprema dokumentacije se razlikuje, ovisno prijavljujete li se na energetsku obnovu obiteljske kuće ili višestambene zgrade.

Obiteljska kuća:

 • Uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju (legalizacija),
 • Energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu,
 • Detaljne ponude i troškovnici izvođača radova,
 • Pristanak svih suvlasnika na prijavu,
 • Ostala dokumentacija određena Javnim pozivom.

Višestambena zgrada:

 • Uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju (legalizacija),
 • Energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu,
 • Glavni projekt energetske obnove kojim se dokazuje da će poduzete mjere energetske obnove rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd) od najmanje 50% i najmanje 30% primarne energije (Eprim) u odnosu na stanje prije obnove – BITNO je za napomenuti da izrada glavnog projekta traje 3 mjeseca tako da je potrebno na vrijeme krenuti s pripremom dokumentacije,
 • Pristanak 51% prema veličini suvlasničkih dijelova,
 • Ostala dokumentacija određena Javnim pozivom.

Možete li nam na primjeru jednoga kućanstva ili zgrade objasniti uštede koje mogu nastati zbog obnove?

Prozori su bili drveni, loše konstrukcije i propuštali su zapravo i vjetar, a i vlagu i kišu i tako. Mi smo sad ušli iz kategorije E u kategoriju B i automatski je vrijednost stana na tržištu bolja. Projekt energetske obnove nam je pomogao da sada imamo praktički novu zgradu.”

“Građanima će biti omogućeno dobiti 60% bespovratnih sredstava za same mjere energetske obnove. Vratit će im se i novac za izradu glavnog projekta koji su uložili da bi se prijavili na Javni poziv i to čak u iznosu od 85%. Ono što se pokazalo u našim dosadašnjim pozivima je da se pričuva za osiguranje vlastitog udjela u energetskoj obnovi nešto malo povisi, međutim uštede na režijama to pokriju tako da su građani još uvijek u plusu. A nakon što se kredit otplati, onda su građani daleko u plusu što se tiče ušteda na režijama.”

Višestambena zgrada u Zagrebu, izgrađena 1967. godine (neboder)

 • ukupna površina 6 200 m², 68 stambenih jedinica,
 • ukupna vrijednost projekta energetske obnove – 4.148.184,54 kune,
 • iznos koji su sufinancirali suvlasnici – 1.820.125,81 kune,
 • mjesečni iznos pričuve – 4,30 kune/m², ušteda u toplinskoj energijii za grijanje iznosi 67%!
 • povećana je tržišna vrijednost svih stanova

Višestambena zgrada u Zagrebu, izgrađena 1964. godine

 • prešla iz energetskog razreda F u energetski razred B;
 • postignuta je ušteda u potrošnji energije od čak 79 %;
 • za suvlasnike to konkretno znači mjesečnu uštedu na troškovima energije od 5,80 kuna po m²;
 • troškovi pričuve su se povećali za 4,8 kuna po m²;
 • ukupna ušteda je 1 kuna po m² uz povećanje tržišne vrijednosti nekretnine za minimalno 10%!

Trošak energetske obnove iznosio je 624 tisuće kuna, a od EU fonda dobili su 40 %, tj. 242 tisuće kuna. Napomenimo još jednom da je tada stopa sufinanciranja bila 40% bespovratnih sredstava. Danas je moguće ishoditi čak do 80% bespovratnih sredstava za energetsku obnovu vlastite nekretnine!

Koje su pogodnosti obnove osim uštede?

Osim uštede u režijama, povećanja tržišne vrijednosti vlastite nekretnine, poboljšanja kvalitete života, tu je i jedna nezaobilazno bitna stavka – očuvanje okoliša. Primjerice, jedna prosječna sunčana elektrana od 5 kW tijekom svoga životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala.

“Dizalice topline za utrošenu električnu energiju daju višestruko veću toplinsku energiju – korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može se dobiti oko 4,5 kW toplinske energije. Također, budući da je riječ o sustavu koji koristi održive izvore energije umjesto fosilnih goriva, govorimo zapravo o proizvodu s kojim korisnik daje izravan doprinos očuvanju okoliša za buduće generacije.“

Koje usluge vi nudite građanima?

Naš tim bavi se cjelokupnim procesom energetske obnove i ugradnje obnovljivih izvora energije po principu “ključ u ruke”.

Nudimo kompletna rješenja te Vas vodimo kroz proces energetske obnove i ugradnje obnovljivih izvora energije kroz usluge prijave na Javni poziv obnove te pripreme cjelokupne

Više o temi

Izvor:Profitiraj.hr