Čovjeka ugrizla mačka pa ga zarazila bakterijom nepoznatoj znanosti

Liječnici su kirurški morali odstraniti oštećeno tkivo oko rana.

Ako vas slatka mačka kojoj ste prišli na ulici slučajno ugrize, možda ste u većoj opasnosti nego što mislite.

Tu lekciju na teži je način naučio 48-godišnjak iz Ujedinjenog Kraljevstva: Nakon ugriza mačke završio je zaražen bakterijom koju znanstvenici nikada ranije nisu vidjeli, prenosi Science Alert.

Reakcija njegovog imunološkog sustava na ovaj strani mikroorganizam bila je nevjerojatna. Samo osam sati nakon što ga je nekoliko puta ugrizla mačka, muškarčeve ruke natekle su do te mjere da je morao otići na hitnu.

Tamo su mu rane od ugriza očišćene i previjene, a primio je i cjepivo protiv tetanusa prije nego je poslan kući s antibioticima.

Dan kasnije, morao se vratiti natrag u bolnicu. Prstenjak i mali prst na lijevoj ruci bili su mu natekli, kao i obje podlaktice.

Liječnici su kirurški morali odstraniti oštećeno tkivo oko rana. Također je intravenozno primio tri različite vrste antibiotika, a dobio je i oralne antibiotike za uzimanje kod kuće.

Taj put je liječenje uspjelo i muškarac se u potpunosti oporavio, no liječnici u bolnici nastavili su pokušavati dokučiti što se točno dogodilo. Kada su analizirali mikroorganizme prisutne u uzorcima iz njegovih rana, pronašli su dotad nepoznati organizam koji je podsjećao na streptokok.

“Posebna vrsta bakterija”

Streptokok je vrsta bakterije koja se između ostalog povezuje s meningitisom, strep-grlom, bakterijskom upalom pluća i konjunktivitisom. No kada su istraživači istražili dio genoma ove bakterije, nisu pronašli ništa slično što je otprije poznato. Radilo se o potpuno novoj bakteriji koja nikada ranije nije bila formalno zabilježena.

Ispostavilo se da bakterija pripada drugoj vrsti, imena Globicatella. Puno sekvenciranje genoma bakterije daje naslutiti da se radi o bakteriji različitoj od sličnih, njoj srodnih varijanti poput G. sulfidifaciens, za nekih 20 posto, što sugerira da se radi o “posebnoj vrsti koja ranije nije opisana.”

G. sulfidifaciens je bakterija otporna na nekoliko vrsta čestih antibiotika, što znači da ju je teško izbaciti iz tijela. Dobra vijest je da je nova varijanta reagirala na barem neke vrste antibiotika, no priča svejedno služi kao upozorenje za javnost.

“Ovo izvješće naglašava ulogu mačaka kao nositelja dosad neotkrivenih vrsta koji imaju patogeni potencijal za ljude”, napisali su autori studije.

Ugrizi i grebanje mačaka koji probijaju kožu svake godine u SAD-u rezultiraju s oko 66 tisuća posjeta bolnicama. Mnogi zahtijevaju antibiotike, čak i operacije, kako bi se spriječile ozbiljne i

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr