Robotaksiji bez vozača dobili dozvole za rad bez ograničenja (dan i noć) na području San Francisca

Velik korak učinjen je ovoga tjedna u domeni autonomnih taksi vozila. Američke kompanije Waymo i Criuse dobile su prve dozvole za komercijalni prijevoz putnika danju i noću i naplatu usluga

Dugogodišnji razvoj autonomnih vozila te milijarde dolara ulaganja kompanija Waymo (proizašle iz Googlea) i Cruise (u vlasništvu General Motorsa) napokon će se početi isplaćivati. Te su kompanije, naime, prve koje su u SAD-u dobile pune dozvole za uvođenje komercijalne usluge prijevoza putnika taksijima bez vozača, danju i noću. Odobrenje im je dala kalifornijska komisija za javne usluge California Public Utilities Commission (CPUC), a odnosi se na područje grada San Francisca, “doma” tehnološke industrije SAD-a.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Dozvola CPUC-a omogućava Waymu i Cruiseu naplatu usluga prijevoza ljudi robotaksijima, i to u većini slučajeva bez potrebe da u njihovim autonomnim automobilima sjedi operater, tj. vozač koji bi preuzeo kontrolu nad vozilom u kritičnim situacijama.

Oba operatera robotaksija dočekala su ovu odluku s oduševljenjem, pa kažu kako je ona konačni korak u dugom i teškom procesu certificiranja autonomnih vozila. Najavljuju kako će svoje usluge vrlo brzo učiniti dostupnima velikom broju stanovnika San Francisca, od kojih mnogi to već “jedva čekaju”. Naime, Waymo kaže kako na listi čekanja ima već više od 100.000 ljudi, uz očekivano daljnje jačanje potražnje za svojim uslugama. Do sada su već dnevno odrađivali 10.000 autonomnih vožnji, u sklopu testnih programa u San Franciscu i Phoenixu.

Više o temi

Izvor:Bug.hr