HNB: Prihodi od turizma ove će godine porasti najmanje 1,3 milijarde eura

by | kol 14, 2023 | Posao | 0 comments

Prihodi od turizma ove će godine porasti najmanje 1,3 milijarde eura, piše u nedjelju Jutarnji list, navodeći da svi pokazatelji upućuju na to da će lanjska rekordna turistička sezona biti ‘primjetno nadmašena‘ ali u HNB-u zasad iznose tek konzervativne procjene financijskih rezultata.

Za razliku od prethodnih sezona, kada su se ushićeno prebrojavali dolasci gostiju i prepričavali njihovi dojmovi o ljepotama Hrvatske, ove godine dominira iščuđavanje zbog skupoće, pa i priželjkivanje podbačaja kao opomena pohlepnima, navodi dnevnik.

No, zakrčenost na cestama i ovog vikenda, kao i svi dosadašnji statistički pokazatelji, upućuju na to da novi turistički rekordi neće izostati. Podaci iz sustava eVisitor pokazuju da je u prvih sedam mjeseci ostvaren blagi rast fizičkih pokazatelja u turizmu u odnosu na isto razdoblje lani.

Broj noćenja stranih gostiju u razdoblju od siječnja do srpnja bio za 4,3 posto veći nego u prvih sedam mjeseci prošle godine, a broj dolazaka za 11,3 posto. Imajući u vidu snažan rast cijena, naravno, može se očekivati da će rast prihoda uvelike nadmašiti ‘fizičke pokazatelje‘.

Na to jasno upućuju i podaci Porezne uprave o fiskaliziranim računima u ugostiteljstvu, čija je vrijednost u srpnju porasla za oko 20 posto. ‘Na fizičke i financijske pokazatelje u turizmu povoljno djeluju i uvođenje eura i ulazak Hrvatske u schengensku zonu”, kažu u Hrvatskoj narodnoj banci. Na pitanje kakve su im procjene ovogodišnjih prihoda od turizma, u središnjoj banci odgovaraju da bi mogli “primjetno nadmašiti prošlogodišnje rekordne rezultate‘.

Njihove su procjene da bi po

Više o temi

Izvor:Lidermedia.hr