Meloni preuzela ‘punu odgovornost’ za porez bankama: “Učinila bih to opet”

by | kol 15, 2023 | Posao | 0 comments

Za talijanske novine Corriere della Sera, la Repubblica i La Stampa, Meloni je rekla da porez od 40 posto nije imao kaznenu namjeru.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u ponedjeljak je preuzela “punu odgovornost” za prošlotjednu iznenađujuću odluku o uvođenju jednokratnog poreza na dobit banaka od 40 posto, zbog kojeg je nanesena šteta vjerodostojnosti njezine vlade na međunarodnim financijskim tržištima.

Za talijanske novine Corriere della Sera, la Repubblica i La Stampa, Meloni je rekla da porez od 40 posto nije imao kaznenu namjeru.

“Učinila bih to opet. Jer vjerujem da se moraju učiniti prave stvari… Ovo je odluka koju sam donijela (sama)”, prenosi la Repubblica. “To je osjetljivo pitanje i preuzimam punu odgovornost za njega”, dodala je Meloni.

U nastojanju da učvrsti svoju političku bazu, talijanska konzervativna vlada objavila je iznenađujuću odluku kasno navečer prošlog ponedjeljka, izazvavši velike prodaje dionica banaka dan kasnije, i to ne samo velikih talijanskih nego i ostalih bankarskih divova u ezroni. Potom se ni 24 sata kasnije djelomično povukla, pojasnivši da će maksimalni iznos poreza koji će banke platiti biti u visini od 0,1 posto vriejdnosti njihove imovine.

Jednokratnim porezom oporezuje se snažna dobit koju su banke ostvarile zahvaljujući porastu kamatnih stopa.  Reuters je doznao u vrijeme kada je mjera objavljena da će talijansko Ministarstvo financija timporezom prikupiti nešto ispod 3 milijarde eura. No, prije pojašnjenja kako se uvodi maksimalna granica za oporezivanje, izračuni su ukazivali na znatno veće iznose.

Budući da je primijećeno da je ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti bio odsutan s prošlotjedne konferencije za novinare na kojoj je najavljen taj porez, Meloni je danas rekla i da je bio obaviješten o toj odluci. No, ostali su člano

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr