Oprezno trgovanje u Europi, promatra se razvoj situacije u Kini

Na europskim burzama u opreznom trgovanju u ponedjeljak prijepodne najvažniji indeksi bilježe različite predznake, a na najvećem gubitku su dionice rudarskih kompanija, zbog zabrinutosti oko prezaduženosti kineskog nekretninskog sektora.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9,45 sati u minusu za 0,02 posto. Istodobno, londonski Ftse indeks spustio se 0,31 posto, na 7.500 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,23 posto, na 15.869 bodova, a pariški CAC za 0,05 posto, na 7.343 boda.

Najviše je na gubitku bio sektor sirovina, u koji su uvršene dionice najvećih europskih rudarskih kompanija, a koji je jutros pao jedan posto.

Znatno su pale i cijene dionica naftnih i plinskih kompanija, u prosjeku za 0,8 posto, zbog pada cijena sirove nafte i osnovnih metala, budući da se intenziviraju problemi u kineskom nekretninskom sektoru.

Naime, dionica najvećeg kineskog developera, tvrtke Country Garden Holding potonula je za više od 10 posto, nakon što je preko vikenda objavila da će suspendirati trgovanje s 11 svojih obveznica na kineskom tržištu, a naknadno će javiti kad će njima ponovno biti moguće trgovanje. Podsjetilo je to tržišne sudionike na svu dubinu problema s kineskim prezaduženim nekretninskim kompanijama.

Geopolitika je također uzrok zabrinutosti na tržištima kapitala, nakon što je r

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr