Cyber Signals: Microsoftova analiza sigurnosnih prijetnji na sportskim događanjima

Microsoft je objavio peto izdanje izvještaja Cyber Signals fokusiranog na kibernetičke prijetnje na velikim sportskim i zabavnim događanjima. Izvještaj se temelji na saznanjima i telemetrijskim podacima dobivenim tijekom pružanja podrške na području kibernetičke sigurnosti za objekte kritične infrastrukture u Kataru tijekom FIFA Svjetskog kupa 2022.

Procjenjuje se da je globalna tržišna vrijednost sportskih događaja veća od 600 milijardi USD. Sportske momčadi, najveće lige i globalna sportska udruženja, kao i sudionici, čuvaju obilje vrijednih informacija koje su privlačne kibernetičkim kriminalcima. Stoga velik broj povezanih sportskih objekata i uređaja u sportskim okruženjima dovodi do toga da vrijedne informacije budu izložene i privuku pažnju kibernetičkih kriminalaca. IT sustavi sportskih objekata i stadiona sadrže stotine poznatih i nepoznatih ranjivosti koje omogućuju napadačima da ciljaju kritične poslovne usluge poput prodajnih mjesta, IT infrastrukture i uređaja posjetitelja.

Sportske momčadi, najveće lige, globalna sportska udruženja i sudionici također su ranjivi kada je u pitanju mogućnost gubitka podataka o sportskim rezultatima, prednostima konkurencije i osobnih informacija. Sve to može biti cilj napada putem digitalnih usluga koje nude razne pogodnosti tijekom događanja, kao što su, na primjer, mobilne aplikacije za praćenje, Wi-Fi hot spotovi i QR kodovi sa zlonamjernim URL-ovima.

Stručnjaci iz DEX-a (Microsoft Defender Experts for Hunting) u Kataru su razvili sveobuhvatne kibernetičke obrane za sportske objekte i organizacije koje su podržavale nogometni turnir. DEX je proveo početnu procjenu rizika, uzimajući u obzir profile napadača, taktike, tehnike i postupke protivnika te druge globalne informacije dobivene iz telemetrijskih podataka. Microsoft je, da bi osigurao cybersecurity obranu katarskim objektima i organizacijama tijekom studenoga i prosinca 2022. godine, analizirao više od 634,4 milijuna podataka. Na događanjima poput Svjetskog kupa, Olimpijskih igara te velikih sportskih i zabavnih događanja, postoji razina kibernetičkog rizika i ranjivosti koja ne postoji u drugim okruženjima.

Razumijevanje i priznavanje jesu li potrebne konfiguracije za podršku događanju mogu dodatno povećati rizik ili ranjivost.

Zaštitne mjere

Kako bi se zaštitili od kibernetičkih prijetnji, sportske udruge, momčadi i lokacije moraju usvojiti snažne zaštitne mjere:

• Prije svega, provoditi implementaciju sveobuhvatnog i višeslojnog sigurnosnog okvira. To uključuje implementaciju Firewalla, Intrusion Detection and Prevention Systems (IDPS), to jest sustava za otkrivanje i prevenciju upada, te snažnih enkripcijskih protokola kako bi ojačali mrežu i učinili je otpornijom na neovlašteni pristup i krađu podataka.

• Programi osvještavanja i obuke korisnika su ključni kako bi se zaposlenici i dionici educirali o najboljim praksama kibernetičke sigurnosti, poput prepoznavanja phishing e-mailova, korištenja višefaktorske autentifikacije (multifactor authentication) ili zaštite bez lozinke (passwordless) te izbjegavanja sumnjivih linkova ili preuzimanja datoteka.

• Neprekidno praćenje prometa u okviru mreže, otkrivanje potencijalne prijetnje u stvarnom vremenu i brza reakcija na sve sigurnosne incidente.

Usvajanjem ovih proaktivnih mjera, sportske udruge, momčadi i sportski objekti značajno mogu unaprijediti svoju otpornost na kibernetičke napade, kao i zaštititi svoju infrastrukturu i osjetljive informacije svojih posjetitelja.

Saznajte više o ovoj temi u petom izdanju Cyber Signals izvještaja.


Links preporučuje

📢 Uštedi do 180€AKCIJA!

PlayStation

Ostvari super uštede na tražene PlayStation konzole!

349,99€
2.637,00 kn

Kupi


Ronis preporuka

Uživaj u glazbi kao nikad dosad.Stereo pojačalo NAD C368

Digitalno hibridno pojacalo sa ugradenim D/A konverterom sjajnih performansi, kontinuiranih 2 x 80Wna 8 ili 4 Ohma, modularnog dizajna (mogucnost dodavanja HDMI modula, BluOS™ modula, itd.),Hybrid Digital Amplification tehnologija

900,00 €
6.781,05 kn


1.062,00 €

Akcija

Perfektan ugođaj kućnog kina.Set zvučnika za kućno kino MONITOR AUDIO MASS 5.1, mist white

Kompaktan i nenametljiv, ali pun energije, Monitor Audio MASS 5.1 idealan je paket zvucnika za kucno kino za manje prostorije i kada želite kvalitetan kino zvuk bez vecih kutija koje zauzimaju vaš prostor. Rezultat je nova razina performansi za glazbu, igre i filmski zvuk.

799,00 €
6.020,07 kn


1.140,00 €

Akcija

Zvuk koji nadmašuje očekivanja.Mrežni player PRIMARE Prisma MKII, crni

NP5 Prisma ima sve funkcije koje se nalaze u našim nagradivanim modelima s Prismom koji pružaju potpunu tehnologiju mrežnog playera za gotovo svaku komponentu s digitalnim ulazom, stereo i višekanalni, bilo da je Primare ili druga marka.

499,00 €
3.759,72 kn


600,00 €

Akcija

Tvoja glazba nikad nije slušala bolje.Bežični Hi-Fi zvučnici AUDIOENGINE HD4 saten crni

Bežicno streamajte iz bilo koje aplikacije ili uredaja putem aptX HD Bluetootha, USB ulaza s vašeg racunala ili se izravno povežite pomocnog audio ulaza na svoj gramofon ili TV. Izlazna snaga 120W, frekvencijski raspon 60 Hz-22 kHz ±1.5 dB, SNR 95db, THD+N <0.05%.

459,00 €
3.458,34 kn


549,00 €

Akcija

Kvaliteta zvuka, bez kompromisa.Stereo receiver CAMBRIDGE AUDIO AXR 100

Snaga 85 W po kanalu (8 ohma), 4 analogna ulaza, 1 fono ulaz, 1 AUX ulaz na prednjoj ploči, ugrađen Bluetooth, 1x REC izlaz, 1x subwoofer izlaz, izlaz za slušalice 6.3 mm, FM/AM Tuner sa RDS, 30 memorija, daljinski upravljač.

549,00 €
4.136,44 kn


629,00 €

Akcija

Spoj tehnologije i umjetnosti zvuka.Zvučnici WHARFEDALE EVO 4.1 crni

2-sistemski bookshelf zvučnici sa 5″ bas driverom, preporučena snaga pojačala 25-100W, nominalna impedancija 8 ohma, frekvencijski odziv 64Hz ~ 22kHz.

549,00 €
4.136,44 kn


649,00 €

Akcija

Zvučno savršenstvo.AV receiver DENON AVC-X3800H

S devet kanala pojacala, do cetiri neovisna subwoofera, Dolby Atmos i DTS:X kao i IMAX Enhanced i Auro-3D, AVC-X3800H takoder ispunjava vece dnevne prostore kinematografskim zvukom.

1.249,00 €
9.410,59 kn

Kupi

Snažno srce tvog audio sustava.Stereo pojačalo AUDAC MFA208

Audac MFA208 je revolucionarno nagradivano dvokanalno pojacalo koje koristi tehnologiju D klase pojacala. Moguce ga je koristiti u sustavima niske impedancije s maksimalnom izlaznom snagom od 2x40W ili u 70/100V sustavima gdje mu je maksimalna izlazna snaga 80W.

645,00 €
4.859,75 kn

Kupi

Zvučna elegancija i izvrsnost.Zvučnici FALCON ACOUSTIC LS3/5A Gold Badge

Dvostazni standmount, bas-mid: Falcon B-110, bextrene 127 mm, visoki: Falcon T-27, mylar, 19 mm, zatvorena kutija, frekvencijski raspon 70 Hz – 20 kHz, osjetljivost 83 dB, impedancija 15 Ohma.

3.450,00 €
25.994,03 kn

Kupi

Subwoofer koji će tvoju glazbu učiniti još ljepšom.Subwoofer ACOUSTIC ENERGY AE108²

S veličinom manjom od jednog kubičnog metra, AE1082 se može postaviti diskretno i podesiti a kako bi se postigla idealna audio ravnoteža sa mjesta slušanja.

557,00 €
4.196,72 kn

Kupi

Više o temi

Izvor:Bug.hr