HZMO objavio kad kreće isplata nacionalne naknade za starije

by | kol 16, 2023 | Posao | 0 comments

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za srpanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počet će u četvrtak, 17. kolovoza, a dobit će je 6841 korisnik, za što je osigurano 823.793 eura, izvijestio je u srijedu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Među korisnicima koji će dobiti nacionalnu naknadu je 64,51 posto žena i 35,49 posto muškaraca, stoji u priopćenju HZMO-a.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Uz taj osnovni uvjet, moraju biti ispunjeni i drugi, poput toga da osoba nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju i da njezin prihod i/ili prihod članova njezinog kućanstva, ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini, po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 eura (909,49 kuna).

Uvjet je i da osoba nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da joj nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi, kao i to da nije sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Iznimno, korisnik prava na

Više o temi

Izvor:Poslovni.hr