Nevera napokon na Nürburgringu: srušen rekord za serijska električna vozila

Rimčeva Nevera nakon dugog je čekanja zabilježila službeno vrijeme na stazi Nürburgring Nordschleife. Tom je prilikom oborila rekord za serijska električna vozila za čak 20 sekundi

Još od prvih najava Nevere kao najbržeg serijskog električnog automobila na svijetu čekalo se kada će se ona okušati na kultnom “Ringu”, stazi Nürburgring Nordschleife. To se napokon i dogodilo – 18. kolovoza 2023. Rimac Nevera službeno je srušila je prethodni rekord te staze za električnih vozila u serijskoj proizvodnji, nadmašivši ga za preko 20 sekundi, i to na svom debiju. U povijesnoj, kraćoj konfiguraciji staze od 20,6 km Nevera je postavila vrijeme od 7:00:928.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Rekordni krug, koji je vozio hrvatski vozač utrka Martin Kodrić, vožen je na cestovnim gumama Michelin Cup2R, a potvrđen je neovisnim vremenskim podacima, TÜV SÜD-om i ugrađenom telemetrijom.

Brži od Tesle Plaid

Komentirajući rekordni krug, Kodrić objašnjava: “Imali smo izazovne vremenske uvjete tijekom ovotjednih treninga i odabrali smo, čini se, jedan od najtoplijih dana na stazi ovog ljeta da postavimo vrijeme kruga. Međutim, 7:05:298 na stazi Nürburgring Nordschleife je za svaku pohvalu. Činjenica da Nevera može postići ovu vrstu brzine na stazi, kada je razvijena da bude udoban GT automobile za cestu, ono je što je čini tako posebnom.”

Dosadašnji rekord staze u ovoj klasi držao je Tesla Model S Plaid Track Package s vremenom 7:25,231. Zabilježeni rezultat Neveru stavlja uz bok klasičnim modelima kao što su Ferrari 488 Pista, Dodge Viper ACR ili Lamborghini Aventador SuperVeloce LP750-4.

Nevera Time Attack

Istoga dana predstavljeno je i posebno izdanje ovog vozila, Nevera Time Attack, i to na slavnom Monterey Car Weeku. Osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Grupe, Mate Rimac, rekao je: “Nevera je u svijet hiperautomobila donijela nove tehnologije, nove sposobnosti i nove razine performansi. Ali najjednostavniji način na koji možemo demonstrirati mogućnosti ovog automobila je obaranjem rekorda. I to je upravo ono što smo radili ove godine. Nevera Time Attack je ograničeno izdanje koje slavi dosadašnje uspjehe, a završen je u specifikaciji koja je inspirirana automobilom s kojim je sve počelo – moj konvertirani BMW e-M3. Nevera Time Attack bit će napravljena u seriji od 12, a svaki već ima kupca.”

Više o temi

Izvor:Bug.hr